26/08/2017 20:00
uitinvlaanderen

In het kader van de Europese Nacht van de Vleermuis zoeken we dit jaar naar vleermuizen in een uniek kader, met name het kasteel van Beersel. Met een vleermuizen-gids en met batdetector gaan we op stap. Het kasteel staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw, misschien voelen we ons met de vele vleermuizen even terug ind e tijd van ridders en jonkvrouwen ? In samenwerking met de Milieuraad Beersel

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
26/08/2017 van 20:00 tot 22:00
Lees verder…

26/08/2017 20:00

Eeuwenlang leefden mensen zonder koelkasten en diepvriezers. Toch konden ze zich zonder deze luxeartikelen zeer goed beredderen om in hun levensonderhoud te voorzien. De kasteelheren konden zich een “ijsoogst” veroorloven die ze in ijskelders lieten bewaren. Zodoende was er een maandenlange koeling voor vlees, vis, fruit en dranken gewaarborgd.

Nadat in de 19de eeuw de ijskelder in onbruik geraakte, namen meer en meer vleermuizen hun intrek in deze mini-grotten. De eerste “vleermuizenhotels” waren geboren!

Op zaterdag 26 augustus 2017 om 20u. maken we niet alleen kennis met de wondere wereld van de vleermuis maar ook met het wel-en-wee van de grote ijskelder in het Park van Tervuren. 

 

Luxegasten in een winterhotel

Ijskelders zijn van (overlevens)belang voor de vleermuizen in onze streken. Het is een belangrijke schakel in de vrijwaring van de biodiversiteit.

Als minnaars van ijskelders zijn de vleermuizen tijdens deze avondwandeling de tweede hoofdrolspeler in het verhaal. Waarom verblijven de Franjestaarten, Water- en Baardvleermuizen of  Grootoorvleermuis zo graag  als ‘hotelgast’ in ijskelders, wat hebben ze er nodig, hoe maak je een ijskelder vleermuisvriendelijk?

Allemaal vragen die de gids praktijkgericht zal beantwoorden.

 

De ijskelder: een uniek patrimonium

Het hoger gelegen gedeelte van het Park van Tervuren herbergt een ijskelder met een half ingegraven eivormige ondergrondse kuip. Een meterslange gang biedt toegang tot deze ijskelder, goed verscholen in het struikgewas en genietend van de koelte onder het dichte loof van een inheems beukenbestand. Daar vindt je hem: de ijskelder van Tervuren.

Via meerdere educatieve stopplaatsen vertelt de gids over de geschiedenis, de architectuur en het gebruik van deze en andere ijskelders in Brussel en Vlaanderen.

 

Vergeet-me-niet en schrijf je tijdig in!

Wie meer wil weten over de vleermuizen hun verborgen leven en met een natuurgids tijdens een avondlijke wandeling op ontdekkingstocht wilt rondtrekken en de ijskelder van het Hertogenlijk kasteel in Tervuren wil bezoeken, schrijft en reserveer zich het best zo snel mogelijk in via 0471/770.712 of zend een email naar naturazonien@hotmail.be

De bijdrage tot deze geleide wandeling bedraagt voor volwassenen 4€ en kinderen (-12j) 1€. Voor leden van NATURA Zoniën is het gratis

Datum van het evenement:
26/08/2017 van 20:00
Ontmoetingsplaats:
te bepalen
Lees verder…

10/09/2017 11:00
uitinvlaanderen

Recent werden delen van het Zoniënwoud door de Unesco erkend als natuurlijk Werelderfgoed. Het bosmuseum schenkt hieraan de nodige aandacht met de volgende activiteiten:

Wandelingen met vertrek aan het bosmuseum:

• 10 uur en om 14.30uur: Zoniënwoud als natuurlijk UNESCO-werelderfgoed’
Wandeling onder begeleiding van een natuurgids van Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ) naar het bosreservaat ‘Jozef Zwaenepoel’, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed.
Dit reservaat is één van de ‘integrale bosreservaten’ in het Zoniënwoud, waar het bos natuurlijk mag evolueren zonder tussenkomst van de mens.
Duurt +/- 2uur.
Deelname is gratis en zonder inschrijving.

• 11 uur: Vleermuizenwandeling
Tijdens deze wandeling zoemen we in op de vele soorten vleermuizen die reeds eeuwen rondvliegen in de omgeving van Groenendaal. We leiden u langs eeuwenoude overwinteringslocaties, jachtgebieden en ecologische oversteekplaatsen.
Deelname is gratis. Inschrijven via de link http://bit.ly/2vLs7s5.
Duurt +/- 2uur30.

• 14 uur: De renbaan van Groenendaal, geschiedenis en toekomst
Een natuurgids van Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ) neemt ons mee naar de oude oefenbaan, de belle epoque-villa met aanpalende manege en tot slot langs de voormalige hippodroom met zijn Koninklijke loge.
Duurt +/- 2uur.
Deelname is gratis en zonder inschrijving.

Lezing:

• 11 uur: Zoniënwoud: UNESCO-werelderfgoed binnen de ‘Ancient Beech Forests of Europe’
Lezing door Patrick Huvenne, regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Hij heeft ons land in het dossier van de UNESCO-erkenning van bij het begin vertegenwoordigd. Hij vertelt over de unieke waarde van het reservaat dat terecht naar zijn voorganger werd vernoemd, maar ook over het boeiende proces van samenwerking en diplomatie die uiteindelijk tot de erkenning als werelderfgoed leidden.
Praktisch:
In de polyvalente zaal van het bosmuseum.
Wil je deze lezing bijwonen? Deze is gratis maar schrijf je dan snel in, de plaatsen zijn beperkt.
Inschrijven via de link 2de zondag openmonumentendag
of telefonisch via het nummer van de educatief medewerkster Lize Paesen op 0493 11 96 65 van Natuurpunt-CVN.

Gebouw:
Het bosmuseum is ondergebracht in een vierkantshoeve, die op initiatief van de priorij van Groenendaal rond 1778 gebouwd werd. Het is een hedendaags en educatief ingericht museum, waar de bezoekers niet alleen de leefwereld van het Zoniënwoud ontdekken maar ook kennis maken met de principes van het bosbeheer.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
10/09/2017 van 11:00 tot 17:00
Lees verder…

10/09/2017 14:00
uitinvlaanderen

Een gids van Natuurgroepering Zoniënwoud neemt je mee door bos en veld voor een natuurwandeling.
Afstand : ongeveer 7 km / Gratis

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
10/09/2017 van 14:00 tot 17:00
Lees verder…

10/09/2017 11:00
uitinvlaanderen

Recent werden delen van het Zoniënwoud door de Unesco erkend als natuurlijk Werelderfgoed. In het bosmuseum wordt hier de nodige aandacht aan besteed.
Hoe dit tot stand kwam en wat dit nu betekent wordt u toegelicht in een onderhoudende lezing.

Tussen 65 en 2 miljoen jaar geleden maakte ons klimaat vreemde sprongen. Deze klimaatveranderingen bepaalden het oprukken en terugschrijden van de vegetatie, van het noorden naar het zuiden van het Europese continent. Tijdens de laatste ijstijd vond de beuk zijn toevlucht in het zuiden van het continent waar de klimatologische omstandigheden het gunstigst waren. Maar sindsdien greep de beuk zijn kans om de toevluchtzones te verlaten en stap voor stap heel Europa terug te veroveren.

Dat verhaal is de basis van het werelderfgoed-statuut van een aantal delen van het Zoniënwoud. Wat het bos betreft, is in onze streken het beukenbos vaak het eindpunt van de bossuccessie (het climaxbos). Maar het ene beukenbos is het andere niet, er zijn erg verschillende bostypes.

De Uitzonderlijke Universele Waarde die aan deze bossen wordt toegeschreven, en die uniek is in de wereld, is het feit dat één enkele boomsoort, de beuk, sinds de laatste ijstijd de climaxvegetatie vorm geeft in het grootste deel van een volledig continent – Europa. En dat verhaal gaat nog steeds verder…

Daarom schreef de Unesco in 2007 de natuurlijke beukenbossen uit Slovenië en Oekraïne in op de Lijst van Werelderfgoed van de Mens als een “serieel erfgoed” In 2011 werd deze serie met vijf Duitse beukenbossen uitgebreid. En in juli van dit jaar werd een lijst van 33 bijkomende bosgebieden (met meerdere onderdelen) toegevoegd, verspreid over 11 landen. Deze gebieden vertegenwoordigen de volledige diversiteit aan beukenbossen die men doorheen Europa vindt.

Het Zoniënwoud werd ook in deze lijst opgenomen. Het vertegenwoordigt de beukenbossen van de Atlantische regio. In het Zoniënwoud zijn het de ‘integrale bosreservaten’ – namelijk de gedeelten van het bos waar het bos natuurlijk mag evolueren (zonder tussenkomst van de mens) – die geselecteerd werden: het hart van de bosreservaten Zwaenepoel in Vlaanderen, Grippensdelle in Brussel en de ‘Ticton’-reservaten in Wallonië. Ze vormen een geheel van ongeveer 270 ha, ofwel iets meer dan 6% van het bos. De rest van het massief zal de ‘ruime’ bufferzone vormen waarin het duurzame bosbeheer verdergezet wordt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
10/09/2017 van 11:00 tot 13:00
Lees verder…

10/09/2017 11:00
uitinvlaanderen

Uitzonderlijke openstelling van de Koninklijke loge gelegen op de voormalige hippodroom in het Zoniënwoud.

TENTOONSTELLING
Presentatie van ‘Hoeilaart Weleer’, een website met een unieke verzameling oude postkaarten van Hoeilaart, en Groenendaal in het bijzonder, door maker / auteur Erik Plastria.
Kleine tentoonstelling over de vleermuizen: biodiversiteit in de monumenten van het Zoniënwoud en essentieel erfgoed als onderdeel van het natuurlijk UNESCO-werelderfgoed.

PRAKTISCH
Er is een gids aanwezig.
Opgelet: enkel te voet bereikbaar vanuit het Bosmuseum via de Aartshertoginnedreef en het O.L.V. van Loretopad. Het traject is bewegwijzerd.

GEBOUW
Midden in het Zoniënwoud bevindt zich een uitzonderlijk majestueus gebouw met koninklijke allures. Dit is de Koninklijke Loge van de voormalige renbaan van Groenendaal, lange tijd de trots van de Belgische paardensport.

De renbaan van Groenendaal kwam er onder impuls van Koning Leopold II en werd geopend in 1887.
Na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog werd de renbaan een verzamelplek voor allerlei achtergebleven munitie. In 1919 zorgde een brandende sigaret ervoor dat alles explodeerde met tientallen slachtoffers als gevolg. Alle gebouwen van de hippodroom werden zwaar beschadigd.
Pas in 1924 werd voor koning Albert I een nieuwe loge gebouwd. Aanvankelijk was het een lage oranjerie waarna vervolgens een achterbouw werd toegevoegd. Deze werd voorzien van een toren met langs iedere zijde een rondboogfronton waarop een koepel troont. Er volgde nadien nog verscheidene kleine aanpassingen.

De hippodroom kende vervolgens vele gloriejaren en topraces met de beste jockeys van Europa. Maar vanaf het einde van de jaren 1990 ging het slecht met de paardensport ten gevolge van een toenemende concurrentie van onder meer de Lotto. Na de sluiting van de hippodroom gingen de verwaarloosde gebouwen in 2012 tegen de vlakte. Enkel de Koninklijke Loge werd behouden. Zij werd in 2016 prachtig gerestaureerd door Natuurinvest, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en wordt nu door de B&B Hippo-droom uitgebaat als vergader- en evenementenlocatie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
10/09/2017 van 11:00 tot 17:00
Lees verder…

15/09/2017 19:30
uitinvlaanderen

Mini cursus gallen : Inleiding op de wandeling van 17 september 2017. Wat zijn plantengallen, wie veroorzaakt ze en hoe ziet het leven van de galmakers er uit ? (binnenactiviteit in zaal De Slaa)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
15/09/2017 van 19:30 tot 21:00
Lees verder…

01/10/2017 14:00
uitinvlaanderen

Wij vertrekken aan de Voarenberg, Achterstraat te Duisburg en rijden door het Zoniënwoud naar Hoeilaart. Achter de brug van Groenendaal ligt het bosmuseum met een verhaal over ons mooie woud. We bezoeken het en krijgen uitleg van de gids. De terugweg verloopt ook via het Zoniënwoud. We stoppen aan een mooie B&B voor iets te consumeren.
Er is mogelijkheid tot fietsen verhuring. Neem hiervoor contact op met de organisatoren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
01/10/2017 van 14:00 tot 16:00
Lees verder…

01/10/2017 14:00
uitinvlaanderen

Een wandeling voor kinderen en volwassenen over kabouters, reuzen en opvallende paddenstoelen. Paddenstoelen spreken tot de verbeelding: ze verschijnen snel en verdwijnen even vlug. Wat is hun rol in het bos en hun band met kabouters en reuzen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
01/10/2017 van 14:00 tot 16:00
Lees verder…

08/10/2017 14:00
uitinvlaanderen

Een gids van Natuurgroepering Zoniënwoud neemt je mee door bos en veld voor een natuurwandeling.
Afstand : ongeveer 7 km / Gratis

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
08/10/2017 van 14:00 tot 17:00
Lees verder…

15/10/2017 10:00
uitinvlaanderen

Hans Vermeulen van Natuurpunt CVN zal ons de rijke diversiteit van paddenstoelen in het Scheutbos laten ontdekken. Meer dan 400 soorten van paddenstoelen zijn hier waargenomen geweest. Wie meer wil weten over paddenstoelen, mag deze kans niet laten liggen. 

Andere wandelingen die plaatsvinden in het Scheutbos zijn:


Een organisatie van Vrienden van het Scheutbos in samenwerking met Natuurpunt CVN.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
15/10/2017 van 10:00 tot 12:30
Lees verder…

15/10/2017
agenda.brussels

Al 1000 jaar voedt Brussel zich aan het Zoniënwoud; was het niet met hout of bezems, dan wel met vis uit vijvers, of door contemplatie op eenzame plekken. Vanaf 1695 kromp echter het bos, vooral door houtkap. Vanaf 1785 veranderde het totaal van uitzicht, vooral door aanplantingen. Sinds we er met de auto naartoe kunnen, evolueerde het bos tot recreatieve uitlaatklep voor stedelingen. Sommige plekjes brengen al die verhalen samen. In 2015 en 2016 verkende Bruksel het Zoniënwoud rond het Ro-klooster en bij de vijvers van de Verdronken Kinderen.
In 2017 gidst Bruksel u door Groenendaal, met restanten van de priorij van Groenendaal, de bronnen van de IJse met haar charmante vijvers, een verlaten renbaan met knap gerenoveerde koninklijke loge, het eerste ecoduct over de Brusselse Ring, het Bosmuseum en een arboretum. Automobilisten kennen de plek enkel als een kruispunt van de Grote Ring en een treinspoor, maar Bruksel toont u veel meer.
Te voet. Brukselgids: Lut Vrints.
Start: 13u30, op de autoparking bij het treinstation van Groenendaal.
De trein vertrekkend vanuit Brussel-Zuid komt hier aan om 13u22.
Einde: 17u30, bij het treinstation van Groenendaal.
Om 17u37 vertrekt er een trein naar Brussel-Zuid.
Deelname: 11 euro.

Datum van het evenement:
15/10/2017
Lees verder…

15/10/2017 13:30
uitinvlaanderen

1000 jaar voedt Brussel zich aan het Zoniënwoud; was het niet met hout of bezems, dan wel met vis uit vijvers, of door contemplatie op eenzame plekken. Vanaf 1695 kromp echter het bos, vooral door houtkap, en vanaf 1785 veranderde het totaal van uitzicht, vooral door aanplantingen. Sinds we er met de auto naartoe kunnen, evolueerde het bos tot recreatieve uitlaatklep voor stedelingen. Sommige plekjes brengen al die verhalen samen. In 2015 en 2016 verkende Bruksel het Zoniënwoud rond het Ro-klooster en bij de vijvers van de Verdronken Kinderen.
In 2017 gidst Bruksel u door Groenendaal, met restanten van de priorij van Groenendaal, de bronnen van de IJse met haar charmante vijvers, en verlaten renbaan met knap gerenoveerde koninklijke loge, het eerste ecoduct over de Brusselse ring, het bosmuseum en een arboretum. Automobilisten kennen de plek enkel als een kruisspunt van de Grote Ring en een treinspoor, maar Bruksel toont u veel meer.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
15/10/2017 van 13:30 tot 17:30
Lees verder…

28/10/2017 14:00
uitinvlaanderen

De tuinwijk ‘Floreal’ in Watermaal-Bosvoorde (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) kwam de voorbije maanden al vaker in de media doordat de renovatie er moeizaam verloopt omdat er veel beperkingen worden opgelegd aan dit erfgoed. De site die 85 jaar geleden werd gebouwd, blijkt nu ook voor paddenstoelen van grote waarde.

Natuurpunt en Leefmilieu Brussel maken er werk van om de beheerders van de site te informeren over de uitzonderlijke natuurwaarde van de woonwijk. Ga mee op deze wandeling en leer alles over deze zeldzame soorten op deze unieke locatie.

Meer info? Lees dit artikel

Gratis deelname. Inschrijven verplicht.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
28/10/2017 van 14:00 tot 17:00
Lees verder…

28/10/2017 14:00
uitinvlaanderen

De tuinwijken Floréal en Le Logis in Watermaal-Bosvoorde zijn een heus paradijs voor paddenstoelenliefhebbers. We trekken er een zaterdagnamiddag op uit op paddenstoelen te spotten in de vele voortuinen, speelpleintjes en bermen van deze wijken. We worden op onze zoektocht begeleid door Hans Vermeulen van de Educatieve dienst van Natuurpunt, een echte paddenstoelenkenner.

Natuurpunt en Leefmilieu Brussel maken er werk van om de beheerders van de site te informeren over de uitzonderlijke natuurwaarde van de woonwijk. Ga mee op deze wandeling en leer alles over deze zeldzame soorten op deze unieke locatie.

Meer info? Lees dit artikel

Gratis deelname. Inschrijven verplicht.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
28/10/2017 van 14:00 tot 17:00
Lees verder…

12/11/2017 14:00
uitinvlaanderen

Een gids van Natuurgroepering Zoniënwoud neemt je mee door bos en veld voor een natuurwandeling.
Afstand : ongeveer 7 km / Gratis

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
12/11/2017 van 14:00 tot 16:30
Lees verder…

10/12/2017 14:00
uitinvlaanderen

Een gids van Natuurgroepering Zoniënwoud neemt je mee door bos en veld voor een natuurwandeling.
Afstand : ongeveer 7 km / Gratis

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
10/12/2017 van 14:00 tot 16:30
Lees verder…

17/05/2018 19:30
uitinvlaanderen

Zweefvliegen, vlinders, solitaire bijen, staartmezen … Hoe lok je deze beestjes naar je tuin? Bloeiende struiken en geurende bomen dragen bij tot de biodiversiteit. Ze brengen geur, kleur en voedsel in de tuin, van de vroege lente tot diep in de winter. We bekijken verschillende soorten bomen en struiken en zoeken naar geschikte soorten volgens de bodem en de streek. Een vogelbosje, een speelbosje voor de kinderen, een eetbare haag … Het kan allemaal! De aanleg en het beheer komen eveneens aan bod.

Georganiseerd door Altijd Geslaagd Zuid-Dijleland, Cultuurdienst Gemeente Tervuren, Velt

Bron: UiTinVlaanderen.be

Datum van het evenement:
17/05/2018 van 19:30 tot 22:00
Lees verder…