Kasteel Dry Borren krijgt grondige opknapbeurt

Het kasteel Dry Borren in Oudergem ligt er al vele jaren vervallen en verlaten bij. Maar daar komt binnenkort verandering in: de vergunning voor de renovatie is verleend.

Kasteel Dry Borren

Kasteel Dry Borren

Dry Borren zag het levenslicht in 1329. Dat maakt het tot het oudste monument in het Zoniënwoud. Het centrale gebouw, opgetrokken in 1410, is nog volledig intact. In de middeleeuwen deed het dienst als de ‘bosgevangenis’ van Oudergem, waar dieven, stropers en struikrovers belandden die in het Zoniënwoud werden gevat. Later was het kasteel het hoofdkwartier van de jachtopziener en bosrechter van het gebied en tot 1972 woonden er boswachters met hun gezin.

In verval

Na een restauratie in de jaren zeventig diende het kasteel als tentoonstellingsruimte, maar sinds 1999 wordt het domein niet meer gebruikt en ligt het beschermde monument er vervallen bij. De stabiliteit van het kasteel is bovendien in gevaar omdat huiszwam het dakgebinte aantast.

Dakrenovatie

De Vrienden van het Zoniënwoud en de gemeente Oudergem pleitten al jaren voor een restauratie. In 2015 werden enkele noodherstelwerken uitgevoerd en in november 2015 diende het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest een vergunningsaanvraag in om het gebouw volledig op te lappen. De stedenbouwkundige vergunning voor de renovatie van het dak werd onlangs uitgereikt.

Daarmee is de eerste fase van de restauratie ingezet. Het Brusselse Gewest zal de dakpannen herstellen, de structuur van het dak en de zes dakramen gedeeltelijk heropbouwen en de afdichting en de waterafvoer controleren.

In een tweede fase neemt het Brusselse Gewest de rest van het gebouw onder handen. Die ingrepen moeten voorkomen dat het monument verder in verval raakt. Op termijn kan het kasteel verbonden worden met de site van het Rood Klooster en de Botanische tuin Jean Massart.