LIFE+ OZON

10 januari 2017: Eerste foto van een everzwijn sinds lange tijd

Sinds 2006 worden er terug everzwijnen gesignaleerd in het Zoniënwoud. Het aantal everzwijnen in het Zoniënwoud is echter beperkt tot enkele exemplaren. Dit en het feit dat het nachtdieren zijn, zorgt ervoor dat het zeer moeilijk is om foto’s van deze dieren te maken.

Via de monitoring van het Life+ Ozon project, in samenwerking met Natuurpunt, zijn we er na een lange tijd nog eens in geslaagd een everzwijn op camera vast te leggen. Eén van de vijftien wildcamera’s die in het bos verspreid staan, maakte onlangs onderstaande foto

everzwijn

Voor meer info over hoe het everzwijn terug in het Zoniënwoud verzeild is geraakt, verwijzen we graag naar volgende link.

Zelf een everzwijn gespot? Laat het ons weten via yoeri.bellemans@lne.vlaanderen.be of 0498 67 38 82.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

26 september 2016: Onthulling eerste steen Ecoduct Groenendaal

ecoduct-groenendaal-1e-steen-300x200

© ANB

Onder ruime belangstelling werd vandaag de symbolische eerste steen van Ecoduct Groenendaal onthult door Europees Commissaris Karmenu Vella, erevoorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy, Vlaams minister Ben Weyts en Marleen Evenepoel, Administrateur-Generaal van het ANB in naam van Vlaams minister Joke Schauvliege. Ook tijdens de ceremonie werd er volop gewerkt aan het toekomstige ecoduct: enkele van de 122 gewapende funderingspalen van een meter doorsnede werden vandaag geboord en gestort.

Meer info vindt u  hier en in het persbericht.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Natura 2000 Award

© Europese Commissie

18 april 2016: Zoniënwoud opnieuw finalist voor Natura2000

Voor het derde jaar op rij is het Zoniënwoud finalist in de prestigieuze Natura 2000 wedstrijd. Met deze erkenning wordt niet alleen de inzet van de drie bosbeheerders (ANB, BIM en DNF) benadrukt maar ook de inzet van alle vrijwilligers en andere betrokkenen. Lees meer en stem hier

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Foto Ecoduct Groenendaal21 maart 2016: Opstart werf ecoduct Groenendaal

Vandaag start de werf voor ecoduct Groenendaal. Voor de paasvakantie maakt de aannemer de werfzone vrij van stronken. Na de paasvakantie wordt het draagvermogen van de grond getest en beginnen we met het (tijdelijk) aanpassen van de Brusselse ring.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Foto Schotse Hooglanders

© Dirk Raes

19 februari 2016: Zoniënwoud wordt nog wilder

Het Zoniënwoud maakt nu ook deel uit van het Europese ‘Rewilding Network’. Het netwerk is verspreid over 18 Europese landen en telt inmiddels 42 gebieden waar de natuur haar gang mag gaan. Rewilding Europe ijvert voor meer wilde natuur en wilde dieren in Europa. Dat is niet alleen positief voor de biodiversiteit, maar ook voor natuurbeleving. Lees meer of bezoek de ‘Rewilding’ website.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Nieuwsarchief 2015

Foto Stapje dichter bij één bos Nederlands