Mag je het Zoniënwoud in met een elektrische fiets?

Wil je graag met je elektrische fiets, Vespa of segway door het Zoniënwoud rijden? Check dan eerst de regels die gelden in de verschillende delen van het Zoniënwoud.

elektrische fietsen Zoniënwoud

© Yves Adams

Regels in het Vlaamse en Waalse Gewest

In het Waalse deel van het Zoniënwoud mag je met een elektrische fiets rijden, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je niet sneller dan 25 km per uur fietsen. Transportmiddelen die je enkel met een motor kan besturen, zoals een segway, Vespa, quad of hoverboard, zijn niet welkom. Boswachter Nicolas Bronchain van het Département de la Nature et Forêts: “Sommige van die voertuigen halen slechts 18 km per uur, maar toch zijn ze niet toegelaten omdat ze alleen elektrisch worden aangedreven.” De Waalse boswachter ziet deze speciale vervoersmiddelen niet vaak. “Van een hype is zeker geen sprake. De meeste mensen komen te voet, met de fiets of te paard. Toch heb ik al een groepje segwaytoeristen teruggestuurd en duiken er meer en meer hoverboards op.”

Ook in Vlaanderen worden elektrische fietsen als fietsen beschouwd, maar worden voertuigen geweerd die enkel door de motor worden aangedreven.

Regels in het Brusselse Gewest

In het Brussels Gewest verschillen de regels lichtjes. Willy Van De Velde, boswachter voor Leefmilieu Brussel: “Op bepaalde Brusselse paden in het Zoniënwoud zijn bromfietsen van klasse B toegelaten. Maar ze mogen niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden. Bovendien vragen we de bestuurders om hun snelheid aan te passen op een smalle weg of een kruispunt van verschillende paden. Ook als ze voetgangers, fietsers en ruiters kruisen, moeten ze vaart minderen.”

Lees meer over de regels in het Zoniënwoud.