Ontdek de verborgen hoekjes rond het kasteel van Terhulpen

Met een nieuwe audiowandeling en drie uitgestippelde wandelroutes, leer je de mooiste plekjes van het kasteelpark van Terhulpen, ook wel bekend als het regionaal Domein Solvay, kennen. Wie spot de mammoetbomen? Wie beklimt als eerste de 140 treden naar het Belvedère?

04-00-10-beeldHet regionaal Domein Solvay, waarvan een deel zich uitstrekt in het Zoniënwoud, is al langer een goed bewaard geheim onder wandelaars en kenners van de streek. Om de troeven van het 227 hectare grote domein extra in de verf te zetten, maakte het Domein een drietal wandelingen beschikbaar op haar vernieuwde website. “Wandelaars kunnen van elke wandeling een kaartje downloaden dat telkens een andere beleving van het park mogelijk maakt,” vertelt Isabelle Peeters van het regionaal Domein Solvay. “Voor één wandeling is er bovendien een audiogids beschikbaar. Volwassenen en tuinliefhebbers, maar ook kinderen kunnen het traject begeleid afleggen, elk op hun eigen niveau.”

Waterpartijen en fruitbomen van weleer

Als je voor de auditieve wandeling kiest, leer je onder meer dat het domein zijn naam dankt aan de beroemde chemicus en industrieel Ernest Solvay, en het decor vormde van films als Le maître de music. Van meet af aan word je ondergedompeld in de gevarieerde natuur van het park en de Bruyère Guêpe, een uitgestrekte weide met zeldzame mammoetbomen of reuzensequoia’s. Het park heeft een van de grootste boomgaarden met oude fruitsoorten in Wallonië. Fruitbomen met klinkende namen als Miel de Waterloo of Pomme de Paradis die elders verdwenen zijn.

Kunst in een historisch kader

Domaine régional Solvay

© asbl Domaine régional Solvay

Maar voor je de boomgaard bereikt, voert het pad langs de Etang de la Longue Queue, de grootste vijver in het domein en nestplaats voor zeldzame watervogels als de aalscholver en de reiger. Vanop de oever voert een monu-mentale trap met 140 treden naar het Belvedère, met een mooi uitzicht op het kasteel en zijn omgeving. De voormalige hoeve is vandaag de thuishaven van de Stichting Folon. “Je kunt hier meer dan 500 kunstwerken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon bewonderen,” vertelt Isabelle Peeters. “Zeker de moeite waard als afsluiting van de wandeling.”

Meer info over Domein Solvay en de wandelroutes vind je op www.chateaudelahulpe.be

Stichting Folon heeft ook een eigen webstek op www.fondationfolon.be