Zoniënwoud krijgt nieuw bosreservaat

In Le Ticton groeit het symbool van het Zoniënwoud: de majestueuze beukenkathedraal gevormd door 40 meter hoge eeuwenoude bomen. Om de bijzondere natuur te bewaren en de biodiversiteit te stimuleren, besliste het Waals Gewest het bosreservaat op te richten. De beslissing komt er op initiatief van Waals minister van Natuur René Collin.

bosreservaat

© Michele Martinon

Nieuwe telgen

De natuur mag volledig haar gang gaan in Le Ticton. Na verloop van tijd zullen de oudste bomen uit zichzelf omvervallen en ruimte en voedingstoffen bieden voor nieuwe telgen. Ook heel wat andere planten en dieren zullen heel tevreden zijn met dat dode hout, dat voor hen een voedingsbodem is. In Le Ticton zal dus niet ingegrepen worden, behalve om invasieve soorten te verwijderen. In een zone van 50 meter langs de paden en wegen worden wel bomen gekapt die dreigen om te vallen.

Unesco

Het bosreservaat past binnen de nauwe samenwerking rond het Zoniënwoud tussen het Waalse, Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Le Ticton wordt beheerd door het Waalse Département de la Nature et des Forêts. Het maakt bovendien deel uit van het dossier om het Zoniënwoud als Unesco-werelderfgoed te laten erkennen.