Zoniënwoud krijgt nieuw bosreservaat in Terhulpen

22,29 hectare karakteristiek beukenwoud, vlak bij het kasteel van Terhulpen: dat is het nieuwe bosreservaat Le Ticton. In dit beschermde gedeelte van het Zoniënwoud zal de natuur vanaf nu haar gang kunnen gaan.

Beukenwoud

© Michele Martinon

Op initiatief van de Waalse Minister van Natuur René Collin heeft het Waalse Gewest de oprichting van het bosreservaat Le Ticton goedgekeurd. Le Ticton wordt bevolkt door oude beukenbomen – de meerderheid is 150 tot 200 jaar oud. De beuken zijn zo’n 40 meter hoog en vormen een majestueuze beukenkathedraal, uniek in België én kenmerkend voor het Zoniënwoud. Het reservaat wil de karakteristieke plantensoorten in het woud beschermen en de bodem in het bos ongemoeid laten.

Invasieve soorten

De natuur mag nu gewoon haar gang gaan in Le Ticton. Na verloop van tijd zullen de oudste bomen uit zichzelf omvervallen en ruimte en voedingstoffen bieden voor nieuwe telgen. Ook heel wat andere planten en dieren zullen heel tevreden zijn met dat dode hout, dat voor hen een voedingsbodem is. Paddenstoelen bijvoorbeeld. De kaarsrechte beukenkathedraal zal dus een beetje rommeliger worden, maar de biodiversiteit in Le Ticton zal erop vooruitgaan. Menselijke ingrepen zijn in het bosreservaat niet meer toegelaten, behalve om invasieve soorten te bestrijden of bomen te kappen die bijvoorbeeld te dicht tegen de openbare weg staan, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Unesco

Het bosreservaat past binnen de nauwe samenwerking rond het Zoniënwoud tussen het Waalse, Vlaamse en Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Le Ticton wordt beheerd door het Waalse Département de la Nature et des Forêts. Het maakt bovendien deel uit van het dossier om het Zoniënwoud als werelderfgoed laten erkennen. In 2017 zal Unesco daarover een beslissing nemen.