Drie nieuwe dierentunnels onder Brusselse ring

De afgelopen maanden zijn drie nieuwe tunnels onder de Brusselse ring geboord. Vossen, dassen en kleinere dieren kunnen die voortaan gebruiken om van het ene stuk Zoniënwoud naar het andere te migreren.

© LIFE+ OZON

© LIFE+ OZON

De tunnels werden geboord onder de Brusselse Ring, daar waar het woud van nature een vallei vormt. Ze liggen langs de migratiewegen van dieren, zodat ze er maximaal gebruik van kunnen maken.

De werken passen in het Europese LIFE+ OZON-project. Dat pakt de versnippering van het Zoniënwoud aan. Tegen 2017 komen er een achttal nieuwe faunapassages over en onder de verkeersassen door het woud, waaronder een ecoduct van 60 meter breed.
Daarnaast worden 18 bestaande tunnels en duikers opgeknapt om de doorgang voor vleermuizen, vossen, dassen en andere dieren te verbeteren. Sommige zijn gebouwd als afwateringspijp of als tunnel voor voetgangers en fietsers, maar ook dieren maken er gebruik van. Enkele tunnels waren helemaal verstopt of dichtgegroeid.

Voor OZON trokken onder andere de Europese Unie, de Vlaamse Overheid, Brussel Leefmilieu en de gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Overijse een budget van 6,7 miljoen euro uit. Eén minister is alvast driedubbel blij: “als minister en inwoner van de Vlaamse Rand natuurlijk, maar evenzeer als minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn”, zegt Vlaams minister Ben Weyts.