Het woud als erfgoed, erfgoed in het woud

Op zondag 10 september 2017 openen verschillende monumenten in Groenendaal hun deuren voor het grote publiek ter gelegenheid van Open Monumentendag. Groenendaal, een gehucht van de gemeente Hoeilaart, is gezegend met een gevarieerd aanbod van erfgoed op een relatief kleine zone in het Zoniënwoud.

Daarenboven werd het Zoniënwoud zelf, op zich reeds lang als erfgoed erkend in ons land, onlangs ingeschreven op de UNESCO-lijst van het natuurlijk werelderfgoed als onderdeel van de ‘oude beukenbossen van Europa’. Om precies te zijn: de 5 best beschermde onderdelen van het woud, de bosreservaten, werden werelderfgoed als onderdeel van het serieel erfgoed ‘Oude en Primaire beukenbossen van de Karpaten en van andere regio’s in Europa’. Het Zoniënwoud werd zo het eerste en enige natuurlijk werelderfgoed in België! Maar het vertegenwoordigt meteen ook de overige oude bossen van ons continent en vormt een venster op de weinige ‘oerwouden’ die ons in Europa resten.

Het programma wordt aangevuld met een aantal boswandelingen en een lezing. Daarnaast kan je ook genieten van de alledaagse “trekpleisters” zoals het arboretum, de Schotse Hooglanders op de voormalige oefenrenbaan en het Ruusbroecpad. Redenen genoeg om met het hele gezin een volledige dag in Groenendaal te vertoeven.

Programma:

De volgende monumenten zijn vrij toegankelijk van 11u tot 17u:

  • Het Zoniënwoud, zopas aangeduid als UNESCO-werelderfgoed
  • Bosmuseum Jan van Ruusbroec – infopunt onthaalpoort Groenendaal
  • Koninklijke Loge van de voormalige hippodroom van Groenendaal met kleine tentoonstelling.

Wandelingen met vertrekplaats bij de ingang van het bosmuseum:

  • 10.00u. Zoniënwoud als natuurlijk UNESCO-werelderfgoed
  • 11.00u. Vleermuizenwandeling
  • 14.00u. De renbaan van Groenendaal: geschiedenis en toekomst
  • 14.30u. Zoniënwoud als natuurlijk UNESCO-werelderfgoed

Lezing:

  • 11.00u. Zoniënwoud: UNESCO-werelderfgoed binnen de ‘Ancient Beech Forests of Europe’

https://www.openmonumentendag.be/agenda/search