Activiteiten

15-10-2017: Ecoduct Groenendaal // Work in progress

De bouw van Ecoduct Groenendaal zit in de laatste rechte lijn. Tijdens de Journée de la Forêt de Soignes // Dag van het Zoniënwoud kan u op de werf ontdekken hoe ver de werken gevorderd zijn en hoe het ecoduct er definitief zal uitzien over enkele maanden. We geven een overzicht en uitleg bij de diersoorten die de voorbije maanden waargenomen zijn in de omgeving (van glanzende slakkenloopkever over ree tot ruige dwergvleermuis) en waarvoor deze brug over de autosnelweg wordt gebouwd. Terwijl u geniet van een drankje aan de bar, vereeuwigt graffiti-artiest Dzia & Sons de toekomstige gebruikers op de 60 meter brede betonnen middenpijler. Onze gift shop bezorgt u een gratis aandenken voor achteraf.

Alle activiteiten gaan door onder het ecoduct, op het stuk afgesloten autosnelweg R0 richting Zaventem. Grijp deze uitzonderlijke kans om het verhaal verder te kunnen vertellen aan uw familie, vrienden, collega’s en kleinkinderen. Het ecoduct zal na voltooiing immers niet toegankelijk zijn voor publiek.

Het ecoduct is enkel te voet of per fiets bereikbaar, wegwijzers vanaf Bosmuseum (Duboislaan 2 te 1560 Hoeilaart) en Station Groenendaal zijn voorzien. Parkeergelegenheid is voorzien aan het Bosmuseum en Station Groenendaal.

>> Meer informatie

20-05-2017: LIFE BNIP: Onze natuur is jarig!

Onze Europese topnatuur is jarig! Natura 2000 en LIFE vieren hun 25ste verjaardag. Uiteraard wilt het LIFE BNIP dit in de bloemetjes zetten. Ter gelegenheid van deze dag zullen er 25+ activiteiten doorgaan, verspreid over heel België. Eén daarvan wordt georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Dit zal plaatsen hebben op zaterdag 20 mei 2017 in het Zoniënwoud ter hoogte van het Ecoduct Groenendaal.

Er zullen twee gegidste rondleidingen doorgaan om 13:30 en 15:00, telkens met een duur van +/- 2u30. Het aantal deelnemers per rondleiding is beperkt tot 25 deelnemers, vooraf inschrijven via deze link is dus verplicht. Tijdens deze rondleidingen geven we u meer uitleg over de realisaties van het project OZON (ecotunnel, ecoraster, langdurige wildmonitoring) en een blik achter de schermen van de werf van het Ecoduct Groenendaal, koninginnenstuk van het project.

Afspraakpunt: Parking Inverde, Duboislaan 1, 1560 Hoeilaart (op wandelafstand van station Groenendaal).

Voor meer informatie over het evenement kan je terecht op volgende website: http://life-bnip.be/nl/ecoduct/.Voor meer informatie over het Life+Ozon-project: http://www.zonienwoud.be/lifeozon/.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

07-05-2017: Bezoek het Ecoduct Groenendaal

Op zondag 7 mei kan je een bezoek brengen aan de werf van het ecoduct over de ring rond Brussel. Tussen 10u en 17u leggen bouwingenieurs, natuurgidsen en projectpartners van Life+ OZON je uit hoe ze werk maken van de ontsnippering van het Zoniënwoud.

Deze activiteit kadert in Open Wervendag 2017. Maak gebruik van deze unieke gelegenheid want het ecoduct zal na voltooiing weinig of niet toegankelijk zijn voor groot publiek.

Het ecoduct wordt gebouwd ter hoogte van de voormalige hippodroom van Groenendaal. Bewegwijzerde routes (ongeveer 1 kilometer) doorheen het bos zijn voorzien vanaf parking Inverde (Duboislaan 1, 1560 Hoeilaart) en Station Groenendaal.

Meer informatie: https://www.openwervendag.be/nl/werven/173-ecoduct-groenendaal-ring-brussel

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

20-11-2014: OZON wandeling op zondag 14 december!

Heb jij altijd al meer willen weten over het OZON project en wil je dit eens in het echt meemaken? Kom dan op 14 december naar het Zoniënwoud voor een projectpresentatie en wandeling met projectcoördinator Steven Vanonckelen. Hij neemt je mee naar de projectlocaties en toont de eerste realisaties. Uiteraard is er ruimte voor vragen!

Wanneer: lezing van 11u00 tot 13u00, de wandeling start om 14u00,
Waar: Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Duboislaan 2 in Hoeilaart.
In de voormiddag
een toelichting over het OZON project dat focust op ecologische ontsnippering
In de namiddag een wandeling naar de reeds gerealiseerde en op til staande Infrastructuren.
Deelname: gratis
Taal: Nederlands
Inschrijven: enkel nodig voor de lezing: klik hier

Onder de middag is er gelegenheid om de eigen picknick in het Bosmuseum te nuttigen.

De Zondagen van het Museum zijn een samenwerking van het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurgroepering Zoniënwoud vzw en Inverde

 

09-03-2014: Studenten bio-ingenieur op bezoek

Aandachtig luisteren naar boswachter Dirk

De studenten luisteren aandachtig naar boswachter Dirk

Op 11 maart kreeg het Zoniënwoud een bezoekje van een hele bus toekomstige bio-ingenieurs uit Gent en Leuven. De studenten kregen een dag lang uitleg over het beheer en de bescherming van het Zoniënwoud, waarin ook project OZON uitgebreid aan bod kwam.

De wandeling startte aan het bosmuseum, waar de voor OZON geplande ecologische infrastructuren op een kaart gesitueerd konden worden. Tijdens de wandeling werden deze groene infrastructuren, hun doelsoorten en het toekomstige beheer van de bosranden in detail uitgelegd. Het was een zeer leerrijke dag, waarin de boombrug het meest tot de verbeelding sprak. Toch jammer dat deze enkel door dieren gebruikt kan worden..

09-01-2014: Studenten Victor Hortaschool aan de slag

VH school aan het werkIn het kader van dikke truien dag staken de zesdejaars “hout” van de Victor Hortaschool in Evere met twee van hun docenten de handen uit de mouwen. Samen met enkele arbeiders uit het Zoniënwoud maakten zij takkenrillen ter geleiding van dieren.

Na een korte intro in het regiokantoor van het ANB in Groenendaal gingen de leerlingen samen met boswachter Erik op weg naar een van de duikers die onder de ring rond Brussel doorlopen.
Daar maakten ze een tweetal takkenrillen van in stukken gezaagde bomen en takken.

VH school eindresultaat

Het eindresultaat

Deze rillen maken deel uit van een zogenaamde ¨ecologische inrichting¨ en vormen een natuurlijke geleiding voor bosdieren. Daardoor zullen zij gestimuleerd worden de duiker (of tunnel) te gebruiken wanneer zij naar de overkant van de ring willen gaan.

 

09-01-2014: Workshop Sint-Clemensschool

20130109 St. Clemens5

De bosdieren helpen met oversteken.

Op 9 januari bezocht het OZON-team de zesde klassen van de Sint-Clemensschool in Hoeilaart.
Het doel: iets bijleren over het Zoniënwoud en project OZON én samen de bosdieren helpen met oversteken!

Donderdag 9 januari ging het OZON-team terug naar een plek waar ze lang niet geweest waren: het lager onderwijs. Hier gaf het team een interactieve presentatie over “ecologische versnippering” in het Zoniënwoud waarbij iedereen veel vragen stelde en ervaringen deelde.
Daarna werden de leerlingen gevraagd om een aantal bosdieren te helpen met oversteken met behulp van de besproken “groene infrastructuren” (ecoduct, boombrug en tunnel). Dit was een groot succes: alle klassen hebben de dieren veilig naar de overkant geleid!

We leerden onder andere dat: vleermuizen schrik hebben van licht; herten niet uit boombruggen vallen (omdat ze niet in bomen kunnen klimmen); vogels geen hulp nodig hebben met oversteken; hazelwormen eigenlijk slangen zijn en vliegende herten kevers zijn.

Natuurlijk leerden we ook de betekenis van onder andere: ecologische versnippering, hotspots, habitat en groene infrastructuur.

Omdat de structuren uit de presentatie vast niet de enige oplossingen zijn om het bos te ontsnipperen, vroegen we de leerlingen om zelf een manier te bedenken om de dieren te helpen met oversteken en om deze te tekenen. Uit al die tekeningen zal per klas een winnaar gekozen worden. De drie winnende tekeningen zullen binenkort te zien zijn op informatiepanelen in het Zoniënwoud en in het bosmuseum van Ruusbroec in Groenendaal.

De uitslag en foto’s van de prijsuitreiking volgen binnenkort!
Bekijk hier de tekeningen van klas 6A, 6B en 6C.

 

31-10-2013: Teambuilding in het Zoniënwoud

Boswachter Dirk Raes en het veldteam van LIFE+ Vlaams Veldgebied

Boswachter Dirk Raes en het veldteam van LIFE+ Vlaams Veldgebied

Donderdag 31 oktober trok het OZON-team samen met boswachter Dirk Raes en de terreinploeg van Natuurpunt (LIFE+ Vlaams Veldgebied) het Zoniënwoud in. Het doel: iets bijleren over het bos en elkaars projecten.

 

Gewapend met stevige botten en warme kledij verzamelde de groep om 9 uur aan het bosmuseum te Groenendaal. Daar kregen ze een inleiding over het Zoniënwoud en het LIFE+ OZON project, waarna ze het bos in gingen.

Samen bezochten zij onder andere de gevallen dikke Eugene en de oude oefenrenbaan. Ook werd er een algemene tour door het bos gemaakt en gebabbeld over het woud, eigen ervaringen en natuurlijk elkaars projecten…

Indien u ook interesse heeft in een (LIFE+ gerelateerde) wandeling of andere informatieve activiteit neemt u gerust contact op.

 

11-10-2013: OZON-project gaat officieel van start

R0-1Op 11 oktober 2013 werd het prestigieuze LIFE+ project OZON officieel gelanceerd. Dit gebeurde onder ruime belangstelling in het Bosmuseum Jan van Ruusbroec te Groenendaal.

Onder meer Europees president Herman Van Rompuy, Brussels minister Huytebroeck en een vertegenwoordiger van de Vlaamse ministers Schauvliege en Crevits gaven toelichting bij dat Europese project dat de versnippering van het Zoniënwoud door de verschillende verkeersassen moet tegengaan.

Hier leest u de speeches van de heer Herman Van Rompuy,  de heer Angelo Salsimevrouw Joke Schauvliege en de heer Tim Vandenput.

Voor perscommunicatie neemt u best contact op met: Jan Mosselmans, zaakvoerder Pantarein – Jan@pantarein.be – tel. 0475 34 44 19.