Nieuwsarchief 2015

De beste wensen voor 2016 vanuit het Zoniënwoud!
OZON - kerstkaart

Kapping ecoduct109 november 2015: Bomen gekapt voor ecoduct Groenendaal

Om de werfzone vrij te maken werden de bomen aan weerszijden van het toekomstige ecoduct in de afgelopen weken geveld. Een groot deel van de gekapte bomen zal een plaatsje krijgen in de zogenaamde stobbenwallen op het toekomstige ecoduct, maar momenteel liggen de gevelde bomen nog opzij om de overgebleven bomen te beschermen tijdens de bouw. Lees meer.

 

Drie borren16 oktober 2015: Viaduct Drie Borren ingericht voor dieren

In het verlengde van OZON werd in september 2015 een deel van viaduct Drie Borren speciaal ingericht voor de passage van dieren. Deze strook is ongeveer 25m breed en verbindt niet alleen het Zoniënwoud maar ook het Vlaamse en Brusselse Gewest. Lees meer in ons persbericht en in de infofiche over Dry Borren.

 

© LIFE+ OZON

30 september 2015: 3 nieuwe ecotunnels onder Brusselse Ring

Er zijn recent 3 nieuwe tunnels onder de Brusselse Ring geboord. Daarnaast werden 18 bestaande tunnels en duikers hersteld en natuurlijker ingericht voor dieren. Lees meer en kom alles te weten over deze acties in ons persbericht of bekijk de reportages van De Redactie (VRT), Brussel Nieuws en Ring tv, met onder andere een verklaring van Vlaams minister Ben Weyts.

 

Roesje31 augustus 2015: een onverwachte bezoeker

Tijdens een bezoek aan een duiker onder de N275, stuitte boswachter Dirk Raes op een onverwachte bezoeker in de recent geplaatste vleermuispotten: een nachtvlinder genaamd ‘Roesje’ (Scoliopteryx libatrix). Op 22 oktober werd opnieuw een Roesje gevonden in een vleermuispot, deze keer aan een duiker onder de Brusselse Ring. Hoewel de vleermuizen nog niet aan het overwinteren zijn, worden de potten dus toch al gebruikt!

 

goudglanzende loopkever31 juli 2015: Monitoring loopkevers

De monitoring van het OZON project is inmiddels ruimschoots lopende.  Niet alleen worden er maandelijks duizenden foto’s van dieren gemaakt en worden slangenplaten gecontroleerd, ook worden er nu loopkevers gedetermineerd in de buurt van de tunnels, duikers en het toekomstige ecoduct. Hieronder ook enkele zeer zeldzame! Lees meer.

 

tunnel welriekende15 juli 2015 : Herstel tunnels en duikers

De afgelopen maanden werden er maar liefst 18 tunnels van verschillende formaten schoongemaakt en hersteld om deze opnieuw doorgankelijk te maken voor dieren. Ook werd er in 6 duikers een totaal van 120 aangepaste bakstenen geplaatst om vleermuizen te helpen overwinteren. In september worden er vervolgens nog 3 nieuwe tunnels onder de Brusselse Ring bijgebouwd.

 

Bekendmaking bouwvergunning18 juni 2015: Bouwvergunning ecoduct

Na grote inspanningen van ANB en AWV ontving het OZON-team op 18 juni 2015 de bouwvergunning voor het ecoduct aan de voormalige renbaan van Groenendaal. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het bestek, zodat de bouw volgend jaar van start kan gaan. Meer informatie over het geplande ecoduct lees je hier.

 

N2000 award26 mei 2015: Zoniënwoud finalist voor Natura 2000 Award!

Op 22 mei werden de prestigieuze Natura 2000 awards uitgereikt. De intergewestelijke samenwerking in het Zoniënwoud, waar ook OZON deel van uit maakt, maakte een grote indruk op de jury. Het Zoniënwoud werd geselecteerd uit 93 inzendingen en was voor het tweede jaar op rij finalist in de categorie  ‘Cross-border Cooperation and Networking’. De drie regiobeheerders mochten een certificaat in ontvangst nemen. Lees meer.

Gehamerde boom02 april 2015: Beheermaatregelen maken komst ecoduct zichtbaar

Ecoduct Groenendaal komt eraan! Dat blijkt niet alleen uit de eerder geplaatste werfborden, maar nu ook uit de geschalmde bomen. Om plaats te maken voor het ecoduct, moeten er bomen langs de ring verdwijnen. Afgelopen maand werd er dan ook hard gewerkt aan het zoeken van een evenwicht tussen bomen die mogen blijven en bomen die er weg moeten. Lees meer

 

© LIFE+ OZON

23 maart 2015: Amfibietunnels en opvangroosters geplaatst

Tijdens de krokusvakantie werd de Duboislaan afgesloten om amfibietunnels te plaatsen. Door deze tunnels hoeven onder andere padden tijdens hun jaarlijkse trek niet meer over de weg te passeren waardoor ze veilig kunnen migreren naar de vijvers en terug. Lees meer

150227 Bezoek EC

06 maart 2015: ‘Ecoduct Groenendaal’ onthuld tijdens bezoek Europa

27 februari was een speciale dag voor OZON: de Europese Commissie kwam op bezoek. Naast de afgevaardigden van de Commissie waren ook het Agentschap Natuur en Bos, het Agentschap Wegen en Verkeer, departement Leefmilieu Natuur en Energie, departement Mobiliteit en Openbare Wegen, Leefmilieu Brussel, de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren én het United Nations Environment Programme (UNEP) vertegenwoordigd. Lees meer.

 

Werfbord OZON18 februari 2015: OZON werfborden geplaatst

De voorbije week werden er werfborden voor het OZON project geplaatst langs de Brusselse Ring. Deze panelen staan vlakbij de plaats waar het ecoduct in 2016 gebouwd zal worden, namelijk tussen Groenendaal en Waterloo. Zo worden de automobilisten optimaal geïnformeerd over het project.

 

Tatyana Beloy en Steven Vanonckelen wandelen naar de boombrug. © Els Gillaerts05 februari 2015: Vlaanderen Vakantieland bezoekt OZON

Benieuwd wat Tatyana Beloy allemaal heeft ontdekt in het Zoniënwoud? Kijk dan online naar Vlaanderen Vakantieland op Eén of lees meer.

 

 

Trailcam eric - vos30 januari 2015: monitoring in het Zoniënwoud

Om te zien of alle werkzaamheden het gewenste effect hebben en ons in de toekomst te blijven inzetten voor de ontsnippering van het Zoniënwoud, wordt er dit jaar ook volop gemonitord. Zo zijn er vorig jaar onder andere 15 camera’s opgehangen die tijdens de afgelopen maanden al duizenden foto’s hebben gemaakt.