Nieuwsarchief 2017

7 November 2017 – Onderdoorgangen Ecoduct Groenendaal geopend en gesierd door nieuwe muurschildering

Eerste ecoduct over Brusselse Ring nadert voltooiing

Op zaterdag 4 november gaan beide onderdoorgangen van het ecoduct ter hoogte van Groenendaal open voor verkeer. De voorbije maanden werden dwarsbalken, brugdek en sierranden over de snelweg geplaatst. Het grondverzet naast en de ecologische inrichting bovenop de brug gaan nog enkele weken door maar hebben minder impact op het verkeer. De werken zouden afgerond worden in december, de beplanting volgt begin 2018. De gebruikers staan echter al vol ongeduld te wachten aan de voet van de brug, waar regelmatig nieuwe reesporen worden aangetroffen. Binnenkort kunnen de dieren zonder gevaar voor aanrijdingen de autosnelweg oversteken. Ze belanden immers veel minder voor de wielen van een wagen. Heel wat verkeersincidenten worden zo vermeden, wat het hele verkeer vlotter en veiliger maakt op de Brusselse Ring.

Muurschildering illustreert doelsoorten ontsnipperingsproject

Na zijn doorkomst in juli, nam graffitikunstenaar DZIA de voorbije weken ook de tweede zijde van de middenpijler onder handen. De muurschildering op de middenpijler in de rijrichting van Zaventem illustreert onder meer reeën, een bunzing, een vos en de goudglanzende loopkever. Het zijn enkele doelsoorten van de ontsnipperingsmaatregelen die momenteel worden gebouwd langs, onder en over de autosnelwegen doorheen het Zoniënwoud (ecoraster, ecotunnels, boombrug en ecoduct). Daarmee wordt het versnipperde leefgebied van beschermde diersoorten opnieuw aaneengesloten, en vergroot de verkeersveiligheid van tienduizenden automobilisten.    

Door de omvang van het ecoduct (60 meter breed) en een doordachte aansluiting op het omliggende terrein kan de brug een brede ecologische werking krijgen. De inrichting van het ecoduct met onder meer struiken, bomen en een vochtige corridor houdt rekening met de voorkeuren van verschillende soorten. Amfibieën verkiezen een vochtige leefomgeving, marterachtigen gaan op zoek naar dekking en overvliegende vleermuizen oriënteren zich op lijnelementen. Om verstoring te voorkomen zal de brug niet toegankelijk zijn voor mensen. Fauna en flora krijgen er vrij spel.

In het nieuws

RingTV kwam langs voor een reportage met regiobeheerder Patrick Huvenne op en rond de werf van het ecoduct: http://www.ringtv.be/nieuws/eerste-ecoduct-over-brusselse-ring-bijna-klaar

Projectmedewerker Andreas Baele gaf een interview op Radio 2 Vlaams Brabant: https://radio2.be/vlaams-brabant/tunnels-onder-eerste-ecoduct-brusselse-ring-gaan-open

16 Oktober 2017 – Dag van het Zoniënwoud zeer geslaagd aan Ecoduct Groenendaal

Zondag 15 oktober 2017 is een dag die niet te vergeten is voor het Zoniënwoud. Het was niet alleen de warmste 15 oktober sinds de metingen maar het was ook de eerste ‘Dag van het Zoniënwoud’. Deze dag die een samenwerking was tussen het Brusselse Hoofdstedelijke, het Waalse en het Vlaamse gewest overschreed ruimschoots de verwachtingen. Met meer dan 5000 bezoekers was het een zeer geslaagde dag voor het Zoniënwoud.

Het toekomstige Ecoduct Groenendaal dat in volle aanbouw is, was een echte publiekstrekker: aan het Ecoduct kon je bijvoorbeeld grafitti-artiest DZIA live aan het werk zien. Daarnaast kon je uitleg krijgen over de dieren die het toekomstige Ecoduct zullen gebruiken, over de inrichting van het Ecoduct en kreeg je meer uitleg over waarom het Ecoduct achteraf niet toegankelijk zal zijn. Deze uitleg werd gegeven door het Life+OZON project-team: Yoeri Bellemans en Andreas Baele. Onder begeleiding van het OZON-team kon je ook uitzonderlijk een kijkje gaan nemen bovenop het brugdek.  Het fantastische weer zorgde ervoor dat de bar voor een welgekomen verassing zorgde. De geleide rondleidingen die startten aan het Bosmuseum waren ook behoorlijk populair. Op Nieuwsblad.be kan je een fotoreportage vinden.

©Life+OZON

6 Oktober 2017 – Ecoduct Groenendaal // Work in progress

De bouw van Ecoduct Groenendaal zit in de laatste rechte lijn. Tijdens de Journée de la Forêt de Soignes // Dag van het Zoniënwoud kan u op de werf ontdekken hoe ver de werken gevorderd zijn en hoe het ecoduct er definitief zal uitzien over enkele maanden. We geven een overzicht en uitleg bij de diersoorten die de voorbije maanden waargenomen zijn in de omgeving (van glanzende slakkenloopkever over ree tot ruige dwergvleermuis) en waarvoor deze brug over de autosnelweg wordt gebouwd. Terwijl u geniet van een drankje aan de bar, vereeuwigt graffiti-artiest Dzia & Sons de toekomstige gebruikers op de 60 meter brede betonnen middenpijler. Onze gift shop bezorgt u een gratis aandenken voor achteraf.

Alle activiteiten gaan door onder het ecoduct, op het stuk afgesloten autosnelweg R0 richting Zaventem. Grijp deze uitzonderlijke kans om het verhaal verder te kunnen vertellen aan uw familie, vrienden, collega’s en kleinkinderen. Het ecoduct zal na voltooiing immers niet toegankelijk zijn voor publiek.

Het ecoduct is enkel te voet of per fiets bereikbaar, wegwijzers vanaf Bosmuseum (Duboislaan 2 te 1560 Hoeilaart) en Station Groenendaal zijn voorzien. Parkeergelegenheid is voorzien aan het Bosmuseum en Station Groenendaal.

>> Meer informatie

4 September 2017 – Update werf Ecoduct

Sinds dit weekend rijdt het verkeer onder het eerste deel van het Ecoduct. De verkeerswissel verliep zeer vlot en het verkeer gaat nu volledig over de binnenring. Sinds dit weekend kunnen alle bestuurders ook genieten van de Beestige graffiti op de middenpijler van het Ecoduct. Vandaag werden de eerste balken geplaatst aan de kant van de buitenring. Alle balken zullen tegen het einde van de week geplaatst zijn. Hierna kan men beginnen met het tweede deel van het brugdek.


28 Juli 2017 – Beestige graffiti kleurt toekomstig Ecoduct Groenendaal

© Life+OZON

De bouwwerken aan het Ecoduct Groenendaal, de eerste ecopassage over de Ring rond Brussel, zijn volop aan de gang. De Agentschappen Wegen en Verkeer en Natuur en Bos nodigden alvast graffitikunstenaar DZIA uit om de betongrijze middenpijler ter hoogte van de binnenring op te fleuren. Het resultaat mag er zijn: kleurrijke schilderingen tonen de dieren die van de natuurpassage in het Zoniënwoud zullen gebruikmaken. Automobilisten kunnen de graffiti binnenkort bewonderen.

Lees meer…

29 Juni 2017 – Grondaanvoer Ecoduct Groenendaal gestart

Aangezien het plaatsen van de balken voltooid is en men bezig is het brugdek te voltooien is men aan de kant van de binnenring deze week gestart met de grondaanvoer. Om de dieren te begeleiden naar het ecoduct mag de hellingsgraad richting het ecoduct niet te steil zijn. Indien de helling te steil zou zijn zou dit er niet meer natuurlijk uitzien en zou het ecoduct zijn effect missen. Daarom worden er de komende weken duizenden m³ grond aangevoerd. De uiteindelijk hellingsgraad zal ongeveer 7% bedragen wat voor alle diersoorten begaanbaar is. Deze werken gaan nog door tot 14 juli en worden hervat na het bouwverlof.

 

13 Juni 2017 – Zoniënwandeling met Davidsfonds Huldenberg

Zondag 11 juni namen boswachter Dirk Raes en projectmedewerker Andreas Baele een groep wandelaars van het Davidsfonds Huldenberg mee op een wandeling door het Zoniënwoud. Op het programma stonden de Keizer Karel vijver, de Koninklijke loge en een bezoek aan het ecoraster en het ecoduct Groenendaal. De boswachter gaf meer uitleg over het bos en de regio terwijl de projectmedewerker van het Life+ OZON project meer uitleg gaf over de ontsnipperingsinfrastructuren: tunnels en duikers, ecoraster en het ecoduct. Op het einde van de wandeling kreeg iedere deelnemer ook een verrassing: een Suske en Wiske strip ‘De Beestige Brug’. Door het warme weer bracht een boswandeling een welkome verfrissing. (Met dank aan Maurine en Virgile voor de foto’s)

   

8 Juni 2017 – Dwarsbalken Ecoduct worden geplaatst

 

Gisteren, vandaag en morgen worden de balken van het ecoduct over de binnenring geplaatst. In totaal worden er 58 balken geplaatst, 29 aan elke kant. Gisteren en vandaag werden er telkens 10 geplaatst, morgen komen er nog eens 9 bij.  Meer info en foto’s zie: http://www.zonienwoud.be/lifeozon/werkzaamheden/in-uitvoering/ecoduct/. Midden augustus zal het verkeer veranderen van kant en dan zal al het verkeer onder de brug aan de kant van de binnenring gestuurd worden.

20 Mei 2017 – Life+ OZON viert 25 jaar Natura 2000

Op zaterdag 20 mei vierden we de realisatie van Natura 2000-doelstellingen in het Zoniënwoud. Natuurgids, wegeningenieur en projectleider van het Life+ OZON project gaven toelichting bij de werkzaamheden en resultaten van het project. We bezochten onder meer het ecoraster langs de Brusselse ring en de werf van Ecoduct Groenendaal en gaven meer uitleg over tunnels en duikers en de wildmonitoring. Een geslaagde rondleiding met aangenaam weer als leuk toemaatje.

7 Mei 2017 – Succesvolle Open Wervendag

Zondag 7 mei nam het Life+ OZON project deel aan de Open Wervendag. Voor dit jaarlijks evenement kon je dit jaar een kijkje komen nemen op de werf van het Ecoduct Groenendaal. Dit was een unieke kans want later zal het ecoduct niet meer toegankelijk zijn voor mensen. Het OZON-team richtte een stand in om meer informatie te geven over het project. Op de werf zelf gaven ingenieurs van het Agentschap voor Wegen en Verkeer rondleidingen aan ongeveer 550 mensen, waaronder ook minister Ben Weyts met zijn gezin. Elk uur vond er ook een gegidste natuurwandeling plaats met meer uitleg over de omgeving.

Ben Weyts stuurde achteraf de volgende tweet de wereld in:

VTM kwam ook een kijkje nemen op de werf:

Wie deze unieke kans gemist heeft kan ook nog op 20 mei in het kader van ’25 jaar Natura 2000’ het ecoduct bezoeken. Inschrijven kan via deze link: https://goo.gl/forms/KT6J6xrB6ljNvHMV2

26 April 2017 – Jarige in het OZON-team

Vandaag is het de verjaardag van de projectleider van het OZON-team Yoeri Bellemans. Speciaal voor deze gelegenheid bestelde Yoeri een gepersonaliseerde OZON-taart.

25 April 2017 – Kaasjeskruiddikkop gefotografeerd

©Dirk Raes

Op maandag 24 april werd aan de Koningsvijvers een wijfje van een kaasjeskruiddikkop waargenomen. Een foto van deze zeldzame vlinder werd genomen door boswachter Dirk Raes in het kader van inventarisering van libellen en vlinders.

Dit is de zevende waarneming voor het Zoniënwoud maar sinds 2015 werd deze niet meer gezien tot nu. Het is zeer bijzonder dat deze vlinder zo vroeg op het jaar al werd waargenomen. Ondanks dat de kaasjeskruiddikkop zeldzaam is in het Zoniënwoud en omgeving, is deze wel aan een opmars bezig in Vlaanderen. Voor meer info: https://www.natuurpunt.be/pagina/kaasjeskruiddikkopje

Wil je onze boswachters in Zoniënwoud live volgen op het terrein volg dan Boswachter Dirk en Boswachter Johan op Twitter!

21 April 2017 – De das is terug in het Zoniënwoud!

© Leefmilieu Brussel

Voor het eerst in een kwarteeuw is er opnieuw een das waargenomen in het Zoniënwoud. De laatste waarneming dateert van 1993. Een observatiecamera in het Brusselse gedeelte van het woud legde de das vast op beeld.

De aanwezigheid van deze das komt voor het Life+OZON-project op exact het juiste ogenblik. Met de start van de bouw van het ecoraster zullen de dieren begeleid worden naar de beschikbare oversteekplaatsen zoals duikers, tunnels en het ecoduct. Hierdoor heeft de das binnenkort toegang tot het volledige Zoniënwoud zonder in gevaar te komen bij het oversteken van de weg.

Voor meer informatie: http://www.leefmilieu.brussels/news/de-das-terug-het-zonienwoud

18 April 2017 – Life+ OZON op BRUZZ

Regiobeheerder Patrick Huvenne aan het woord bij Bruzz over start werkzaamheden ecoraster en stand van zaken werf ecoduct: http://www.bruzz.be/nl/video/ecoraster-moet-ongevallen-met-dieren-voorkomen

18 April 2017 – Aanleg ecoraster langs R0 en E411

Op 18 april 2017 start de aanleg van 24 kilometer ecoraster. Deze omheining zal de vele ecologische infrastructuren onder en over de autosnelwegen doorheen het Zoniënwoud verbinden. Daarmee wordt het versnipperde leefgebied van beschermde diersoorten opnieuw aaneengesloten, en vergroot de verkeersveiligheid van tienduizenden automobilisten.

Voor meer informatie: http://www.zonienwoud.be/lifeozon/werkzaamheden/in-uitvoering/ecoraster/

10 April 2017 – Verkeerswissel Werf Ecoduct

Op zaterdag 8 april startte een volgende fase van de werkzaamheden aan het ecoduct. Alle verkeer wordt sindsdien over de buitenring geleid, de plaatsing van de dwarsbalken aan de kant van de binnenring is nabij.

Op zondag 7 mei 2017 kan je een uitzonderlijk bezoek brengen aan de werf van het ecoduct, in het kader van de Open Wervendag

          

4 april 2017 – Monitoringseizoen gaat van start

Nu de winter achter de rug is, gaat het monitoringseizoen van start. De komende maanden trekken we er op uit en tellen we amfibieën, reptielen en insecten. Hoe we dat doen kom je hier te weten.

Insectenvallen

Een insectenval bestaat uit een plastic bekertje met een geperforeerde bodem. Op het bekertje wordt een sticker geplaatst met de vermelding dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat, waarna het bekertje tot de rand wordt ingegraven. De bekertjes worden 5 opeenvolgende dagen in het veld gezet. Gedurende deze 5 dagen worden de potjes dagelijks gecontroleerd. Indien het regent minstens twee keer per dag. De soorten en de aantallen worden op een invulfiche genoteerd, waarna alle insecten weer vrijgelaten worden. Gedurende de vorige monitoringperiode van oktober 2014 tot januari 2016 waren vooral ongevleugelde keversoorten van bijzondere interesse. Dit zijn soorten die versnipperingsgevoelig zijn, waardoor ecologische verbindingen een grote meerwaarde kunnen hebben voor de populaties.

Slangenplaten

Slangenplaten meten circa 50 op 50 cm. Deze kunnen zowel voor de detectie van reptielen als van amfibieën gebruikt worden. Deze soortengroepen hebben echter verschillende eisen. Voor de detectie van reptielen worden de slangenplaten in het zonlicht gelegd, amfibieën verkiezen platen in de schaduw. Gedurende een vorige monitoringperiode werden er op 5 plaatsen slangenplaten gelegd. Er werden onder meer vinpootsalamanders, alpenwatersalamanders, kamsalamanders, bruine kikkers, gewone padden en hazelwormen waargenomen. De hazelworm komt onder andere voor in België en Nederland. Het is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken in de strooisellaag.

Indien u vragen heeft over de monitoring, stuur dan een mailtje naar: yoeri.bellemans@vlaanderen.be of andreas.baele@vlaanderen.be

15 Maart 2017 – Op naar minder verkeersslachtoffers

In 2016 vonden meer dan 10.9 miljoen dieren de dood op de Belgische wegen. Dit blijkt uit tellingen die in opdracht van de Vlaamse regering werden uitgevoerd. Dat zijn er 2.1 miljoen of bijna een kwart (23.86%) meer dan het aantal verkeersslachtoffers in 2015. De tellingen werden uitgevoerd in de vorm van trajecttellingen: 146 vaste routes die regelmatig gecontroleerd worden door vrijwilligers. Sinds de start van het project in 2013 hebben de trajecttellers samen de wereld al rondgereisd want in hun zoektocht naar verkeersslachtoffers legden ze al 45.679 km af.

Het project loopt nog tot april 2017 waarna de verzamelde gegevens door het instituut van Natuur en Bosonderzoek geanalyseerd zullen worden. De bedoeling is om op basis van deze informatie maatregelen te kunnen nemen waar het nodig is. Een voorbeeld van dit soort maatregelen is het Life+ OZON project dat zich inzet voor de Ontsnippering van het ZONiënwoud. Binnen dit project wordt/werd reeds een hele waaier aan maatregelen genomen zoals o.a. de aanleg van 24 kilometer ecoraster langsheen de E411 en R0, aanleg en herstelling van ecotunnels en duikers, en de bouw van het ecoduct te Groenendaal.

Meer informatie over de maatregelen die in het Zoniënwoud genomen worden om het aantal verkeersslachtoffers te beperken: www.zonienwoud.be/lifeozon

Meer informatie over het onderzoek naar verkeersslachtoffers: http://www.natuurpunt.be/nieuws/ook-2016-groot-dierenleed-door-verkeer-20170215

1 Maart 2017 – Nieuw projectteam Life+ OZON aan de slag

De afgelopen maanden is het projectteam van Life+ OZON gewijzigd. Andreas Baele (sinds eind februari 2017) en Yoeri Bellemans (sinds midden oktober 2016) nemen de fakkel over van Anouschka Kuijsters en Steven Vanonckelen. Hierbij volgt een kort voorstelling van het nieuwe duo.

Andreas Baele

Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door de natuur en studeerde daarom een bachelor Groenmanagement aan de Hogeschool Gent. Zoals heel veel mensen werd ik me steeds meer en meer bewust van de klimaatsverandering en daarom koos ik er voor om aan de Universiteit van Wageningen in Nederland te gaan studeren. Ik studeerde er een master Climate studies en leerde over de klimaatsveranderingen en de daar mee gepaard gaande moeilijkheden voor natuurbehoud. Recent koos ik ervoor om mijn schouders onder het Life+ OZON project te zetten. Het Zoniënwoud is de long van Brussel en huisvest heel veel zeldzame soorten. Ons project zorgt ervoor dat het Zoniënwoud weer 1 geheel kan worden. Daarom is het geen probleem om mijzelf elke dag te motiveren om mij in te zetten voor het Zoniënwoud en de aanwezige populaties. Ik denk dat ik door mijn grote expertise en brede opleiding een perfecte aanvulling ben voor het OZON-team.

Yoeri Bellemans

Als Brusselaar heb ik een boontje voor het Zoniënwoud. Het is een geweldige uitdaging om, over de gewestgrenzen heen, mee te kunnen werken aan de duurzame ontwikkeling ervan. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring in de coördinatie van projecten rond duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs gaat helpen bij de realisatie van de vele doelstellingen van dit project. De afgelopen maanden heb ik alvast kunnen kennismaken met de grote betrokkenheid en het enthousiasme van de vele partners (AWV, Leefmilieu Brussel, Departement LNE,…) en collega’s bij het ANB. Samen realiseren we de ontsnippering van het Zoniënwoud.

Contact

Life+ OZON
Agentschap voor Natuur en Bos
Regiokantoor Groenendaal
Duboislaan 14
1560 Hoeilaart

Andreas Baele (projectmedewerker)
andreas.baele@vlaanderen.be
Tel 02-658 24 69 | Gsm 0496-56 77 58

Yoeri Bellemans (projectleider)
yoeri.bellemans@vlaanderen.be
Tel 02-658 24 74 | GSM 0498 67 38 82

10 januari 2017 – Eerste foto van een everzwijn sinds lange tijd

Sinds 2006 worden er terug everzwijnen gesignaleerd in het Zoniënwoud. Het aantal everzwijnen in het Zoniënwoud is echter beperkt tot enkele exemplaren. Dit en het feit dat het nachtdieren zijn, zorgt ervoor dat het zeer moeilijk is om foto’s van deze dieren te maken.

Via de monitoring van het Life+ Ozon project, in samenwerking met Natuurpunt, zijn we er na een lange tijd nog eens in geslaagd een everzwijn op camera vast te leggen. Eén van de vijftien wildcamera’s die in het bos verspreid staan, maakte onlangs onderstaande foto

everzwijn

Voor meer info over hoe het everzwijn terug in het Zoniënwoud verzeild is geraakt, verwijzen we graag naar volgende link.

Zelf een everzwijn gespot? Laat het ons weten via yoeri.bellemans@vlaanderen.be of 0498 67 38 82.