Mag je activiteiten organiseren in het Zoniënwoud?

Stel: je wilt een mountainbikewedstrijd organiseren voor honderd wielerfans in het Zoniënwoud. Of je droomt er al lang van om samen met vijfentwintig van je beste vrienden te gaan paardrijden in het woud. Kan dat? In dit artikel komt je te weten aan wie je je vraag moet richten en waar je rekening mee moet houden.

Wie een activiteit wilt organiseren in het Zoniënwoud, moet een vergunning aanvragen bij de juiste instantie.  Die hangt af van de plek waar je evenement doorgaat: het woud is immers in handen van de drie gewesten. Controleer dus eerst in welk gewest of in welke gewesten je evenement plaatsvindt.

Duurzame evenementen

In Brussel kan je je aanvraag online indienen bij het Departement Bos van Leefmilieu Brussel (wbarth@environnement.brussels / kaerts@leefmilieu.brussels). Dat doe je minstens zes weken voor het begin van het evenement. Of je een vergunning krijgt, hangt af van het soort evenement, het aantal deelnemers, de locatie, de datum en de organisatorische voorzieningen van het evenement.

Voor Vlaanderen kan je terecht bij de Beheerregio Groenendaal van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Neem zeker een kijkje op de website en bekijk welke criteria belangrijk zijn. Een activiteit organiseren in het Waalse Gewest? Klop dan aan bij het Département Nature et Forêts, cantonnement de Nivelles. De contactgegevens van de beheerders vind je hier.

Altijd een vergunning nodig ?

Maar je hoeft niet voor elke activiteit een vergunning aan te vragen. Organiseer je bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht in kleine groepjes op de bestaande wegen zonder bewegwijzering in het Zoniënwoud? Dan is een vergunning niet nodig. Toch verwittig je best vooraf de verantwoordelijke beheerder van het Zoniënwoud. Zo vermijd je ‘verrassingen’ en weet je zeker dat er op die dag geen andere evenementen de pret bederven.