Populatie everzwijnen stagneert

Sinds 2006 wordt de populatie everzwijnen in het Zoniënwoud van nabij opgevolgd. Na een piek in 2008 blijft de populatie vandaag beperkt tot enkele exemplaren.

everzwijn - sanglierIn november van 2006 werd voor het eerst een everzwijn gesignaleerd, nadat de soort sinds 1917 was uitgestorven in het Zoniënwoud. “Hoe het everzwijn opnieuw in het Zoniënwoud belandde, daarover bestaan verschillende hypotheses”, zegt Gregory Reinbold van Leefmilieu Brussel. “De populaties in Wallonië en Vlaanderen barsten uit hun voegen. Op zoek naar territorium steken de everzwijnen de Maas over en migreren noordwaarts. Zo komen ze uiteindelijk in het Zoniënwoud terecht. Een andere mogelijkheid is dat een of meerdere dieren in het woud zijn achtergelaten of ontsnapt zijn uit de privédomeinen die aan het Zoniënwoud grenzen.”

Dood door aanrijding

Sinds 2006 zijn in het Zoniënwoud meerdere foto’s en video’s gemaakt van everzwijnen; her en der zijn sporen opgemerkt. In totaal gaat het om 85 waarnemingen:

  • 22 waarnemingen van levende everzwijnen
  • 5 everzwijnen dood door aanrijding
  • 14 foto- en videocontacten
  • 44 punten waar sporen werden waargenomen (hoefafdrukken, modderpoelen, graafsporen, veegsporen)

Gregory Reinbold: “Everzwijnen leven vooral ’s nachts en dat maakt het moeilijk om de soort in kaart te brengen.” In het Zoniënwoud doen de beheerders een beroep op drie methodes:

  • Boswachters, -opzichters en -arbeiders melden waarnemingen en sporen van everzwijnen
  • Fotovallen registreren de dieren op voederplaatsen
  • Gebruikers van het bos melden waarnemingen via de website www.waarnemingen.be

Razendsnel

In 2008 telde de populatie een twintigtal individuen, maar dat aantal is sindsdien sterk afgenomen. “De oorzaak? Minstens vijf everzwijnen werden in 2007, 2008 en 2011 aangereden op een van de wegen die het Zoniënwoud doorkruisen. Vandaag merken we sporadisch solitaire dieren op. Toch volgen we de populatie van nabij op, want everzwijnen planten zich razendsnel voort. Daarom houden we de situatie nauwlettend in de gaten.”

Zelf een everzwijn gespot? Meld die waardevolle info aan Frederik Vaes via fvaes[at]leefmilieu.brussels, 02 775 77 39 of 0490 66 68 70.

Bekijk de nachtelijke opnames van een everzwijn en een vos in het Zoniënwoud op het Vimeo-kanaal van Leefmilieu Brussel:

Un sanglier et un renard en forêt de Soignes – Een everzwijn en een vos in het Zoniënwoud from Bruxelles Env. – Leefmilieu Brus on Vimeo.