Neem deel aan onze activiteiten

Kijk in de Agenda van het Zoniënwoud en plan je activiteit in!

 

Zoniënpartners netwerken succesvol op Platform Zoniënwoud

Op zondag 13 maart 2016 kwam het Platform Zoniënwoud voor de eerste keer dit jaar samen. Oude bekenden en nieuwe gezichten ontmoetten elkaar op dit netwerkmoment en genoten van een interessante en zonnige namiddag. Ook de Brusselse minister van Leefmilieu, Céline Fremault, was van de partij.

Platform Zonienwoud - Foret de Soignes 13-3Het Platform Zoniënwoud verzamelt twee keer per jaar en brengt verenigingen, natuurliefhebbers, beheerders, boswachters, wandelaars, ruiters en erfgoedminnaars samen. Deze keer vond het plaats in het Rood Klooster in Oudergem.

Zoniëncommunity

Wat is er gaande in het Zoniënwoud, en wat staat er in de toekomst te gebeuren in de verschillende onthaalpoorten tot het woud? En hoe zit het met de contacten tussen de verschillende Zoniënverenigingen? Op deze en nog veel meer vragen kregen de deelnemers een antwoord tijdens het eerste deel van de namiddag. Ook de Brusselse minister van Leefmilieu, Céline Fremault, tekende present en gaf een korte toelichting over haar plannen voor het woud in 2017, het Brusselse Jaar van het Bos. Weet je graag meer? Bekijk dan hier de presentaties.

Beroemde gasten in het Rood Klooster

Als afsluiter van de namiddag stond een geleide wandeling op en rond de site van het Rood Klooster op het menu. Daarbij spijkerden de geïnteresseerden hun kennis over de geschiedenis van het Rood Klooster bij en kregen zicht op de toekomstplannen voor de site. Maar ook heel wat ‘petites histoires’ passeerden de revue. Wist je bijvoorbeeld dat het Rood Klooster in de middeleeuwen de enige mannenpriorij was waar ook vrouwelijke gasten konden verblijven?

Netwerken voor het woud

Het Platform Zoniënwoud is een netwerkmoment voor iedereen die zich wil engageren voor een duurzame omgang met het woud. Het Platform gaat actief op zoek naar nieuwe Zoniënpartners, en brengt ze in contact met andere verenigingen en vrijwilligers. Samen is immers meer mogelijk dan alleen. Denk je graag mee na over een duurzame manier om met je mountainbike het woud te verkennen? Of zegt het je wel iets om invasieve planten uit het bos te verwijderen? Op het Platform ontmoet je ongetwijfeld gelijk gestemde zielen.

Wil je graag deelnemen aan het volgende Platform Zoniënwoud? Hou dan zeker www.zonienwoud.be en de nieuwsbrief e-Zoniën in de gaten!

 

Grote belangstelling voor toekomstige onthaalpoorten Zoniënwoud

Een dertigtal geïnteresseerden kreeg op zondag 5 oktober 2014 een voorproefje van hoe de vijf toegangspoorten van het Zoniënwoud er straks zullen uitzien.

De vele tienduizendFS_tervuren_05_10_14 30_chantier_fr_dynen bezoekers van het Zoniënwoud gastvriendelijk ontvangen zonder het bos te schaden, dat is de grote uitdaging waar de drie gewesten voor staan. In de nabije toekomst zullen alle bezoekers het woud kunnen betreden via grote poorten, waar hen een warm onthaal wacht. Die poorten zullen makkelijk bereikbaar zijn via het openbaar vervoer en onderling verbonden door een recreatief netwerk waar wandelaars, fietsers, ruiters en natuurliefhebbers hun gading vinden.

Op zondag 5 oktober kon het grote publiek kennis maken met die plannen tijdens een infosessie over de onthaalpoorten. De informatievergadering werd gecombineerd meteen werfbezoek aan de poort van Tervuren waar momenteel het Afrikamuseum gerestaureerd wordt. Speciale aandacht ging ook uit naar de poort van Bosvoorde/Ukkel. Daar maakt het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, samen met VO-group, werk van het project Droh!me, een voor Brussel uniek recreatiedomein met een rijk aanbod van natuur, sport en cultuur voor alle leeftijden.

Zelf ook nieuwsgierig? Lees hier meer over de onthaalpoorten van het Zoniënwoud en DROH!ME, of bekijk hieronder de foto’s van het event!