Zoogdier gezien? Meld jouw waarneming!

Een vos in jouw tuin? Dat is waardevolle informatie voor de nieuwe Zoogdierenatlas van Brussel. 15 jaar na de laatste zoogdierenatlas lanceert Leefmilieu Brussel een nieuwe grote telling van zoogdieren die vrij in de Brusselse natuur leven.

De natuur is constant in verandering. Soorten zoals de steenmarter en de vos doen het steeds beter, andere soorten gaan sterk achteruit. De Zoogdierenatlas van Brussel toont per zoogdiersoort een kaartje waar die in Brussel te vinden is. De laatste atlas dateert van 2001 en daarom werkt Leefmilieu Brussel samen met Natuurpunt en Natagora aan een update.

Daarvoor is ook jouw hulp broodnodig! Heb jij een zoogdier gezien dat vrij rondloopt (vos, egel, konijn, eekhoorntje…) in een park, in jouw tuin, in de straat of in het bos? Meld dat op bru.waarnemingen.be of installeer de app op jouw smartphone.

C Marc Nollet 6

© Marc Nollet

Op basis van die tellingen krijgen natuurbeheerders een zicht op welke dieren zich goed redden in de natuur en welke meer bescherming of een specifiek beheer nodig hebben. Of ook: welke invasieve soorten een gevaar kunnen betekenen voor andere dieren. Zo kunnen ze tijdig ingrijpen, ook in het Zoniënwoud.

Kijk voor meer info op www.zoogdierenatlasbrussel.be