170 kilometer wandelplezier dankzij nieuw virtueel wandelnetwerk in het Zoniënwoud!

Op maandag 31 mei werd aan de Toegangspoort Groenendaal het nieuwe virtuele wandelnetwerk Zoniënwoud voorgesteld.

Samen met de beheerders van het Zoniënwoud in de drie gewesten (Agentschap voor Natuur en Bos in Vlaanderen, Leefmilieu Brussel in het Brussels Gewest, Département de la Nature et des Forêts in Wallonië) en Stichting Zoniënwoud ontwikkelde Toerisme Vlaams-Brabant het wandelnetwerk Zoniënwoud, 170 km aan virtuele trajecten en knooppunten over het volledige gebied van het Zoniënwoud. Dit virtuele netwerk zonder wegwijzers sluit naadloos aan op het bewegwijzerde wandelnetwerk Zuid-Dijleland in de gemeenten Overijse en Tervuren.

Een wandelnetwerk dat het publiek over de mooiste wandelpaden leidt.

“Dit wandelnetwerk is een grote troef voor het Zoniënwoud. Het biedt zowel de dagdagelijkse wandelaar als de toeristische bezoeker die het woud voor het eerst ontdekt, de mogelijkheid om op een eenvoudige manier een wandeling op maat uit te stippelen langs de mooiste wandelpaden. De ontwikkeling van dit wandelnetwerk draagt bij tot het behoud van het Zoniënwoud. Bezoekers die gebruik maken van de juiste paden, zorgen er op hun manier ook voor dat de kwetsbare bodem niet vertrappeld wordt of dat de fauna niet opgeschrikt wordt. Daarnaast sluit dit wandelnetwerk mooi aan tot de verschillende toegangspoorten wat een groot voordeel is voor de toegankelijkheid vanuit elk gewest en de omliggende gemeentes van het woud.”

aldus Herman Van Rompuy, voorzitter van Stichting Zoniënwoud.

Stichting Zoniënwoud als partner voor de ontwikkeling van ecotoerisme

De bezoekers over de juiste paden leiden, is een van pijlers van de Stuctuurvisie van het Zoniënwoud die ontwikkeld werd door de bosbeheerders van de drie Gewesten. De Stichting ziet erop toe dat deze eenvormige visie stapsgewijs gerealiseerd en toegepast wordt en stimuleert initiatieven ten voordele van het Zoniënwoud.

De ontwikkeling van dit wandelnetwerk is een eerste stap die kadert binnen een mooie samenwerking met de toeristische partners. We kijken ernaar uit om samen met Toerisme Vlaams Brabant, Visit.Brussels en Wallonie Tourisme en ook met onze talrijke partners het ecotoerisme in het Zoniënwoud uit te bouwen.

Een duurzaam toerisme; met wandelingen en fietstochten, begeleid door natuurgidsen, met extra aandacht voor thema’s als milieubescherming en ecologisch onderhoud, met een publieksomkadering door opgeleide ‘Stewards van het Zoniënwoud’. Met andere woorden, een toerisme dat een positieve impact op het Zoniënwoud heeft!

En dit alles in combinatie natuurlijk met een hartelijke maaltijd van streekproducten en lokale specialiteiten bij een van de horecapartners die in de omliggende gemeentes van het Zoniënwoud gevestigd zijn.

Bekijk het wandelnetwerk digitaal via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner of download de gratis app via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid