Bezoeken

Drohme Park aan de Renbaan van Bosvoorde

Bosvoorde was 120 jaar lang het decor van paardenkoersen. In 1998 liepen de paarden er hun laatste race. De gebouwen raakten sindsdien in verval. Jarenlang zocht de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar investeerders voor de renovatie. Uiteindelijk besliste ze zelf de beschermde gebouwen te herstellen. Voor de invulling van de hippodroom koos de Brusselse regering in 2012 voor het Drohme-project: een recreatief en evolutief park, gericht op natuur, sport, educatie en cultuur. Deze grote, voor iedereen toegankelijke ruimte is vooral gericht op gezinnen. Je kan er naast lekker eten en drinken ook golfen in de Drohme Golf Club.

De Renbaan van Bosvoorde is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

De vallei van de Verdronken Kinderen

Deze vallei in Bosvoorde bestaat uit drie opeenvolgende vijvers, verbonden door de Karregat, een zijriviertje van de Woluwe. De verscheidenheid aan milieus is groot, met afwisselend vochtige bosjes, open vergezichten en een rietveld. Het is een uiterst geschikte plek voor amfibieën en een geliefkoosd jachtgebied voor libellen. De vochtige vallei vertoont een gevarieerde plantengroei en een rijke waterplantenvegetatie. Dat zijn stuk voor stuk uitstekende redenen om het gebied te erkennen als natuurreservaat.

Neolithische site en tumuli in Bosvoorde

De overblijfselen van een versterkt kamp uit het neolithicum (4000 v. Chr.) zijn nog zichtbaar in Bosvoorde, langs de Tweebergenweg. Kappingen hebben daar tot doel om de site gaaf te houden: omvallende bomen met grote kluiten zouden het bodemprofiel ernstig kunnen verstoren. Kruidige vegetatie in combinatie met heide en lage houtige opslag houden de site zo intact mogelijk.

Vallei van de Vuylbeek

De vallei van de Vuylbeek in Watermaal-Bosvoorde is zonder meer adembenemend. In de bovenloop kan je aan weerszijden genieten van het kathedraalaspect van de beuken op de valleiwanden. Stroomafwaarts kom je terecht in een bredere open vallei, badend in het zonlicht, met waterpartijen en moeraszones die een geweldig gevoel van rust uitstralen.

Rood Klooster en Kunstcentrum

De site van het Rood Klooster dateert uit de 14de eeuw. De vijvers die de monniken kunstmatig hebben aangelegd en het huidige natuurreservaat staan garant voor een oase van rust en een hoge natuurwaarde. De Vlaamse primitief Hugo van der Goes heeft hier verbleven. Het aangrenzende bosreservaat is bijzonder vanwege de voorjaarsflora en zijn dikke, oude eiken.

Op deze historische site vind je het Kunstencentrum Rood Klooster waar je terecht kan voor tijdelijke artistieke tentoonstellingen.

Het Rood Klooster is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Geografisch Arboretum van Tervuren

Dit arboretum is uniek in de wereld vanwege zijn grootte (100 ha), zijn ouderdom (aanleg begin 20e eeuw) en de meer dan 400 boomsoorten, die samen opgroeien zoals ze dat in hun natuurlijke verspreidingsgebied doen. Bomen en struiken uit de Oude en de Nieuwe Wereld zijn aangeplant per klimaatregio. Ook hier was Leopold II de initiatiefnemer. Het Geografische Arboretum van Tervuren ontdek je het best dankzij de vijf bewegwijzerde wandellussen.

Het Geografisch Arboretum Tervuren is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Het Africamuseum in Tervuren

Het AfricaMuseum dat gelegen is in het Park van Tervuren laat je de heel diverse natuur van het continent ontdekken en verrast je ook met de culturele rijkdommen en de creativiteit in de steden. Het toont het leven zoals het er is, laat je de oudste en nieuwste tradities van taal en muziek horen en richt de blik op een duurzame relatie tussen Afrika en Europa vanuit de harde koloniale geschiedenis die ons land met Centraal-Afrika deelt.

Het Park van Tervuren is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Bosmuseum Jan Van Ruusbroeck in Groenendaal

Middenin het Zoniënwoud in de historische pachthoeve van de vroegere priorij van Groenendaal, ligt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec.

De priorij van Groenendaal is onlosmakelijk verbonden met de mysticus Jan van Ruusbroec. Hij trok zich in de 14de eeuw terug in dit oord van rust. De oude abdijkerk en de kunstmatig aangelegde vijvers verwijzen naar het verleden, net als in het Rood Klooster. Het kasteel van Groenendaal werd op het einde van de 18de eeuw in classicistische stijl opgetrokken als koetshuis en gastenverblijf van de priorij. Uit dezelfde periode stamt de vierkantshoeve waarin zich nu het Bosmuseum bevindt.

In het Bosmuseum kom je alles te weten over de fauna, de flora en het bosbeheer in het Zoniënwoud.

Groenendaal is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

De koninklijke loge en de renbaan van Groenendaal

De renbaan van Groenendaal is onder impuls van Leopold II aangelegd in 1887. Sindsdien vierden de paardenraces er hoogtij en dat duurde tot het begin van de jaren 1990. Omdat de oorspronkelijke tribunes vernield waren in 1919 werden zowel de tribunes als de koninklijke loge heropgebouwd omstreeks 1924. Vrijwel alle gebouwen van de renbaan zijn afgebroken, maar de koninklijke loge is er nog en kreeg haar oorspronkelijke allure terug na de restauratie in 2016. Het parcours van de voormalige renbaan en ook de oefenrenbaan krijgt nu een graslandbeheer en heeft een hoge ecologische waarde.

Groenendaal is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Arboretum van Groenendaal

Op het einde van de 19de eeuw liet Leopold II dit systematische arboretum inrichten op een oppervlakte van 13,5 hectare. In meer dan 400 vakjes werden verschillende exotische boom- en struiksoorten per soort en per geslacht naast elkaar geplant om te kijken hoe ze groeien in onze klimaatomstandigheden. Opvallende soorten zijn de mammoetbomen en de reuzensequoia’s, de koekjesbomen, de esdoorns en nog vele andere.

Groenendaal is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Domaine Régional Solvay, Kasteel van Terhulpen en Fondation Folon

Domaine Régional Solvay is opgevat in Engelse landschapsstijl. Te midden van de uitgestrekte graslanden en waterpartijen bevindt zich het kasteel van Terhulpen, een prachtig bouwwerk uit 1842.

Cultuurminnaars halen hun hart op in de hoeve van het kasteel van Terhulpen in het Domaine Régional Solvay. Hier kun je meer dan 500 werken van de gevierde kunstenaar Jean-Michel Folon bezichtigen: van aquarellen, etsen en affiches tot beeldhouwwerken.

Domaine Régional Solvay is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid