Word vrijwilliger

Sluit je aan bij het team van 'Zoniënvrijwilligers'

Koester je een grote liefde voor het woud en ben je bereid om je voor de bescherming ervan in te zetten?

We nodigen je van harte uit om je aan te sluiten bij het team van Zoniënvrijwilligers en deel uit te maken van deze boeiende dynamiek ten voordele van het Zoniënwoud.  

Om jouw traject als Zoniënvrijwilliger  te starten, lees je eerst grondig het ‘Charter van de vrijwilligerswerking voor het Zoniënwoud’.  Daarin vind je de visie, de waarden en de richtlijnen van de vrijwilligerswerking. Beslis je om deel te nemen aan de activiteiten in het kader van de vrijwilligerswerking, dan onderschrijf je automatisch ook de principes van het charter. 

Schrijf je in als kandidaat-Zoniënvrijwilliger via onderstaande link.

Een vrijwilligersteam voor het Zoniënwoud?

Door zijn stedelijke context staat het Zoniënwoud onder zware druk van een groot aantal bezoekers dat zich niet altijd bewust is van de impact op de kwetsbare ecosystemen van het woud.

Het bospersoneel speelt een rol in de bewustmaking van bezoekers, maar kan slechts een deel van zijn tijd besteden aan deze sociale functie.

De bescherming van het woud is in de eerste plaats een collectieve verantwoordelijkheid.

Dankzij een vrijwilligerswerking worden ook burgers betrokken bij deze positieve dynamiek.

Het Zoniënwoud biedt voldoende mogelijkheden voor deze werking. Er is vraag naar én er zijn kandidaten die interesse hebben in deze rol.

Het vrijwilligersteam is een goede weerspiegeling van de verschillende soorten bosbezoekers die er zijn. Het is een aanspreekpunt voor alle bezoekers en creëert op een positieve manier bewustmaking.

Maar zij die er het meeste baat bij moeten hebben, zijn natuurlijk de fauna en flora van het Zoniënwoud!

Hoe? Wat? Waar?

Je start het traject als kandidaat Zoniënvrijwilliger. Om volwaardig Zoniënvrijwilliger te kunnen worden, vragen we je om een basisopleiding te volgen die neerkomt op minimum 5 halve dagen. 

Door deel te nemen aan deze basisopleiding krijg je een beter inzicht in het woud en de betrokken actoren, waardoor je je ook effectiever kan inzetten om het woud mee te beschermen. Op deze manier laten we je proeven van de verschillende aspecten van de vrijwilligerswerking zodat je zelf kan uitzoeken voor welke taken je je het liefst wil inzetten. Daarnaast is deze opleiding een kwaliteitsgarantie en een bewijs van jouw betrokkenheid. 

Eenmaal je de basisopleiding doorlopen hebt en lid geworden bent van een van de partnerverenigingen, ben je officieel Zoniënvrijwilliger en maak je deel uit van een fantastisch team dat effectieve acties kan ondernemen ten voordele van het woud. We zetten dit in de kijker tijdens een feestelijk moment.

Je kan blijven genieten van doorlopende opleidingen die aan de noden van het Zoniënvrijwilligersteam beantwoorden en waar je jouw talenten in kwijt kan. En de Stichting geeft je – indien je dit wenst- nieuwe verantwoordelijkheden om jouw taken als Zoniënvrijwilliger goed uit te kunnen voeren.

Een greep uit het takenpakket van de vrijwilligers van het Zoniënwoud:

  • onthaal van bezoekers in het woud;
  • deelname aan sensibiliseringsacties;
    kleine beheertaken in samenwerking met het bospersoneel;
  • deelname aan het inventariseren van de biodiversiteit;
  • hulp tijdens omkadering en organisatie van activiteiten (teambuildings, terreinbezoeken, opruimacties, Dag
    van het Zoniënwoud, … ) en omkadering van kandidaat-Zoniënvrijwilligers;
  • redactie en vertalen van artikels, bijdrage aan de communicatie, administratieve taken, …;
  • versterken van Stichting Zoniënwoud en de partnerverenigingen en een betrokkenheid bij hun activiteiten;

Stichting Zoniënwoud coördineert de opleiding, ontwikkeling en begeleiding van het vrijwilligersteam en doet dit in nauwe samenwerking met partnerverenigingen en het bospersoneel. Concreet zetten vrijwilligers zich in voor de zorg voor en de bescherming van het Zoniënwoud door bezoekers te onthalen, te informeren en te sensibiliseren, maar ook door groepsactiviteiten op het terrein te begeleiden en door het bospersoneel en partnerverenigingen hier en daar een handje te helpen bij eenvoudige beheerstaken.

De vrijwilligerswerking van het Zoniënwoud kan ontwikkeld worden dankzij de steun van Engie Foundation & QIGreen, in het kader van het Europese Life Project B4B – Belgium for Biodiversity.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid