Veelgestelde vragen

Er is altijd minstens één goede reden waarom een boom in het Zoniënwoud gekapt wordt. Lees hier waarom

Hout sprokkelen is niet toegelaten in het Zoniënwoud. Dood hout vervult immers een cruciale functie in het ecosysteem van het bos. De aanwezigheid van dood hout zorgt voor een gezond en soortenrijk woud.

Dat klopt. Vlaanderen en Brussel vroegen een FSC-certificaat aan; in Wallonië is dat een PEFC-certificaat.

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale non-profitorganisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties. FSC streeft naar een verantwoord bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria.

Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) is een niet-gouvernementele milieuorganisatie die wereldwijd actief is in de certificering van duurzaam bosbeheer.

Die FSC- en PEFC-labels of -claims op een hout- of papierproduct garanderen dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het gebruik van FSC en PEFC is aan strikte regels en controle onderworpen.

Meer info: www.fsc.bewww.pefc.be

Ben je getuige van een ongeval of heb je hulp nodig? Ook in het Zoniënwoud kun je  terecht op het noodnummer 100 of 112. Denk er wel aan dat je gsm-bereik afneemt naarmate je je dieper in het woud bevindt.

Vind je een verloren voorwerp, of ben je zelf iets kwijtgeraakt in het bos? Geef het aan of ga eens langs bij het dichtstbijzijnde politiebureau . Klik hier om het dichtstbijzijnde politiekantoor te vinden.

Nee, vuur maken in het Zoniënwoud is strikt verboden. Een sigarettenpeuk of zelfs het kleinste vuurtje kunnen het woud in een mum van tijd in vuur en vlam zetten.

Nee, het is verboden paddenstoelen, bloemen en planten te plukken in het woud. Elk plantje, hoe klein ook, vervult een cruciale rol in het ecosysteem van het Zoniënwoud.

Voor openbare evenementen moet toestemming worden gevraagd. Stuur jouw aanvraag met een beschrijving van de activiteit, de datum, de route en het aantal deelnemers via het contactformulier. Wij zullen je in contact brengen met de betrokken bosbeheerder.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid