Veelgestelde vragen

Ik wil een activiteit organiseren in het Zoniënwoud. Wat moet ik doen?

Organiseer je een mountainbiketocht voor meer dan 100 mountainbikers, cyclocrossers of veldrijders? Of een wandeling te paard met meer dan 25 ruiters? Dan heb je een vergunning nodig. Richt je daarvoor tot de beheerders van het Zoniënwoud:

Voor het Vlaamse Gewest:

Agentschap voor Natuur en Bos, Beheerregio Groenendaal, Duboislaan 14, 1560 Hoeilaart, tel. 02 658 84 61

Meer info over het organiseren van activiteiten in het Vlaamse Gewest

Voor het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest:

Leefmilieu Brussel, departement Bos, Afdeling Bouwkundig Patrimonium, Bos en Natuur, Havenlaan 86C / 3000, 1000 Brussel, tel. 02 775 77 39

Voor het Waalse Gewest:

Département Nature et Forêts, Cantonnement de Nivelles, 12, avenue Jean Monnet, 1400 Nijvel, tel. 067 88 42 90

Je hoeft niet voor elke activiteit toestemming te vragen. Organiseer je bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht op de bestaande wegen in het Zoniënwoud? Voor zulke activiteiten heb je geen toestemming nodig. Toch blijft het raadzaam om de verantwoordelijke beheerder van het Zoniënwoud vooraf op de hoogte te brengen van de geplande activiteit. Zo vermijd je ‘verrassingen’ en kun je nagaan of op dezelfde datum geen andere evenementen gepland zijn.

Mag ik hout sprokkelen in het woud?

Hout sprokkelen is niet toegelaten in het Zoniënwoud. Dood hout vervult immers een cruciale functie in het ecosysteem van het bos. De aanwezigheid van dood hout zorgt voor een gezond en soortenrijk woud.

Heeft het hout uit het Zoniënwoud een certificaat van duurzaam bosbeheer?

Dat klopt: Vlaanderen en Brussel vroegen een FSC-certificaat aan; in Wallonië is dat een PEFC-certificaat.

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale non-profitorganisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties. FSC streeft naar een verantwoord bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria.

Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) is een niet-gouvernementele milieuorganisatie die wereldwijd actief is in de certificering van duurzaam bosbeheer.

Die FSC- en PEFC-labels of -claims op een hout- of papierproduct garanderen dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het gebruik van FSC en PEFC is aan strikte regels en controle onderworpen.

Meer info: www.fsc.be, www.pefc.be

Wat moet ik doen bij een ongeval in het Zoniënwoud?

Ben je getuige van een ongeval of heb je hulp nodig? Ook in het Zoniënwoud kun je  terecht op het nummer 100 of 112. Denk er wel aan dat je gsm-bereik afneemt naarmate je je verder van de rand van het woud bevindt.

Wat moet ik doen bij een diefstal in het Zoniënwoud?

Een diefstal kun je in het dichtstbijzijnde politiebureau aangeven.

Op deze kaart vind je de politiebureaus in de buurt van het Zoniënwoud:

politie

Waar mag ik vissen in het Zoniënwoud?

Een hengel uitslaan in het Zoniënwoud kan op deze plekken:

  • Putselvijver en Lindenvijver (Groenendaal) en Vossemvijver (Tervuren): hiervoor heb je een visverlof nodig. Dat kun je kopen in elk postkantoor of online bestellen. Meer info over het visreglement vind je op www.visverlof.be.
  • Vijver 3 van het Rood Klooster: om te vissen in vijver 3 van het Rood Klooster neem je contact op met de Société centrale pour la protection de la pêche fluviale. Contactpersoon: Michel Vanbrusselen, Meiersplein 4, bus 12, 1150 Brussel, tel. 02 772 07 70 of 0479 63 11 63, michel.vanbrusselen[at]base.be

 

Mag ik vuur maken in het woud?

Nee, vuur maken in het Zoniënwoud is strikt verboden.

Mag ik paddenstoelen of bloemen plukken in het woud?

Nee, het is verboden bloemen en planten te plukken in het woud. Elk plantje, hoe klein ook, vervult een cruciale rol in het ecosysteem van het Zoniënwoud.

Mag mijn hond zonder leiband loslopen in het woud?

Neen, in het Zoniënwoud moeten honden steeds aan de leiband. Enkel in de hondenzones mogen ze vrij rondlopen. Baasjes zijn altijd verantwoordelijk voor hun eigen hond en moeten op elk moment de controle over hun viervoeter bewaren. Op deze kaart vind je de hondenzones in het Zoniënwoud:

hondenlosloopzones - zones chiens sans laisse