De goede gewoontes van het Zoniënwoud

Als bezoeker kan je dankzij enkele goede maar eenvoudige gewoontes er mee voor zorgen dat het Zoniënwoud, haar fauna en flora nog een lange en mooie toekomst tegemoet gaan.  #respectinhetbos

Respecteer daarom tijdens jouw bezoek deze goede gewoontes van het bos:

Om zonder stress naar het bos te komen, kan je de trein, bus of bostram nemen.
Naar het bos fietsen is niet enkel snel maar ook fijn, probeer het ook eens!
Indien je met de auto komt, maak dan bij voorkeur gebruik van de grote Park & Ride Parkings om vandaar het bos te bereiken met het openbaar vervoer. Zo vermijd je de volle parkings in het weekend en op zonnige dagen.

In het Zoniënwoud zijn er voor elke gebruiker geschikte paden aangeduid door pictogrammen. Elke recreant kan er in alle veiligheid en comfort zijn/haar activiteit beoefenen. Voor de veiligheid van andere bezoekers is het belangrijk dat ruiters, fietsers en wandelaars op hun eigen pad blijven. Wandelaars en fietsers op een ruiterpad kunnen bijvoorbeeld tot gevaarlijke situaties leiden.

Wie de paden verlaat, brengt schade toe aan kwetsbare plantensoorten en verstoort de fauna in het bos. Als je er vaak overheen loopt, wordt de bosbodem samengedrukt en uiteindelijk hard. Water en lucht dringen niet meer door tot bij de wortels van planten en bomen. Die beginnen te verrotten, waardoor de boom afsterft.

Afval in het bos bezoedelt het betoverende landschap en wekt de ergernis op van andere bosbezoekers. Bovendien is zwerfvuil slecht voor dier en natuur: het kan de bodem vervuilen, dieren eten het op of raken erin verstrikt.

Deze regel vat alle overige regels eigenlijk goed samen. Door respect te tonen voor de natuur en voor andere bezoekers kan iedereen optimaal genieten van het bos, en dat nog vele generaties lang.
Matig als fietser je snelheid, gebruik je fietsbel om de aandacht van andere bezoekers te trekken en denk eraan om de wandelaars te bedanken die voor je opzij gaan.
Wees als wandelaar ook alert wanneer je belgerinkel hoort.

Als we willen dat het bos een veilige plek blijft voor reeën, broedvogels en andere dieren, dan moeten baasjes hun viervoeter overal aan de leiband houden, behalve in de uitzonderingszones. Dat stellen ook de andere bosbezoekers op prijs. Sommige mensen zijn nu eenmaal bang van honden. Ook zij hebben recht op een rustige wandeling in de natuur.

Hoe klein ook, als je een bloem of een paddenstoel plukt, verstoor je het natuurlijke evenwicht in het bos. Bijen komen af op de nectar in de bloemen en zorgen op die manier voor bestuiving. Paddenstoelen breken dood hout af en leveren zo belangrijke nutriënten voor andere plantensoorten. En voor bosdieren als eekhoorns, muizen en kevers zijn paddenstoelen een voedzame snack.

Niet alleen mensen stellen de rust in het bos op prijs. Voor veel dieren is genoeg rust zelfs noodzakelijk om te overleven. Trek- en broedvogels bijvoorbeeld hebben hun energie nodig om jongen groot te brengen of om de loodzware trektocht naar Afrika aan te vatten.

Het is strikt verboden om vuur te maken in het bos. In droge periodes volstaat één sigarettenpeuk om het woud in een mum van tijd in vuur en vlam te zetten.

Bomen bekrassen, is hetzelfde als ze verwonden. De wonde vormt een toegangspoort voor schimmels en insecten die de boom kunnen verzwakken.

Wilde dieren vinden voldoende voedsel in de natuur. Watervogels voederen lijkt misschien een goede daad, maar brood is te eenzijdig en bevat niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Bovendien verrot het brood in het water waardoor de vijver een broeihaard wordt voor bacteriën. Die veroorzaken ernstige ziektes als botulisme, met verlamming of zelfs de dood tot gevolg.

Dood en rottend hout geeft de biodiversiteit in het woud een boost. Het is een voedselbron voor vele micro-organismen en ongewervelden, en vormt zo een belangrijke schakel in het ecosysteem van het bos. Dieren als salamanders, vleermuizen en boommarters gebruiken liggende of staande dode bomen vaak als schuilplaats.

Exotische planten zoals de Amerikaanse vogelkers en de Japanse duizendknoop zijn een echte plaag. Deze planten verspreiden zich razendsnel en verdringen de inheemse planten. Op dit moment hebben we de situatie nog onder controle, maar in andere bossen hebben die invasieve planten reeds de overhand gekregen.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid