Toegangspoorten

Genieten van het Zoniënwoud kan gemakkelijk vanuit de verschillende toegangspoorten. Deze toegangspoorten liggen aan de rand van het woud, zijn vlot bereikbaar en zijn daarom het ideale startpunt om het bos te kunnen ontdekken.

Een paar tips om het Zoniënwoud vlot te bereiken

  • Gebruik bij voorkeur het openbaar vervoer dat je vlot en veilig tot aan de toegangspoorten van het Zoniënwoud brengt.
  • Naar het bos fietsen is niet enkel snel, maar ook fijn. Je kan je fiets veilig parkeren in de fietsenstallingen die je aan de verschillende toegangspoorten vindt.
  • Wil je energie sparen voor een stevige fietstocht in het bos? Denk eraan om je fiets mee te nemen op de trein, tram of metro.
  • Hou er rekening mee dat parkings in het weekend en bij mooi weer vaak volzet zijn. Maak bij voorkeur gebruik van de grote Park & Ride Parkings om vandaar het bos te bereiken via het openbaar vervoer.
  • Gebruik Google Maps om de beste en snelste route te bereken vanaan je deur tot aan een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud.

Op de overzichtskaart van het Zoniënwoud zijn de toegangspoorten met grote groene cirkels aangeduid.

Toegangspoorten

Park van Tervuren

Geniet van prachtige vergezichten tijdens een wandeling op de lange dreven, langs de vijvers en de indrukwekkende gebouwen. Tussen de markt van Tervuren en het park biedt het bezoekerscentrum van Visit Tervuren in de Warandepoort informatie voor de bosbezoekers. Wie gebeten is door cultuur en geschiedenis kan het AfricaMuseum bezoeken.

Openbaar vervoer

Tervuren Kerk: (5’ wandelen)

 
315, 317, 410, 830

 

Halte Tervuren Station (10’ wandelen)

Tram 44
 
 

Met de fiets

Je vindt fietsenstallingen aan het bezoekerscentrum van Visit Tervuren in CC De Warandepoort.

Parking

Ondergrondse Parking Markt Tervuren, 220 plaatsen 

Arboretum Tervuren

Tussen de toegangspoorten van het Park van Tervuren en Jezus-Eik ligt het Geografisch Arboretum van Tervuren. Een verborgen parel in het Zoniënwoud waar je meer dan 400 boomsoorten van over heel de wereld kan ontdekken.

Openbaar vervoer

Jezus-Eik Kerk (20’ wandelen)

341, 344, 343, 348, 349


Eikestraat
(20’ wandelen)

317


Ravenstein
(25’ wandelen)

 
Tram 44
 

Parking

Parking Vlaktedreef

Parking Eikestraat

Parking De Flos, Jezus-Eik 

Groenendaal

Als je jouw bosbezoek start aan de toegangspoort van Groenendaal, word je ondergedompeld in de geschiedenis van de priorij van Groenendaal. Een bezoek aan het Bosmuseum Jan van Ruusbroec en het arboretum mag niet ontbreken. De omgeving staat garant voor een zeer gevarieerde bosuitstap. In Groenendaal vind je ook een hondenzone waar je je hond vrij kan laten rondlopen.

Openbaar vervoer

Station Groenendaal

S8, S81

395, 553, 595, 598, 830

Met de fiets

De toegangspoort van Groenendaal ligt langs de fietsweg die van Hoeilaart naar Sint-Genesius-Rode loopt.

WERKEN KRUISPUNT GROENENDAAL! OMLEIDING VOETGANGERS EN FIETSERS.

Door werken ter hoogte van het kruispunt Groenendaal, moeten fietsers en voetgangers tussen het station Groenendaal en het Bosmuseum en Kasteel van Groenendaal (Sonian) een omleiding volgen via de noordelijke fietsbrug naast de spoorweg. Volg vanaf het station de oranje omleidingsborden ‘Bosmuseum’. 

Parking

WERKEN STATIONSOMGEVING GROENENDAAL: Hou er rekening mee dat het aantal parkings in de omgeving van Groenendaal hierdoor zeer beperkt is. Probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets te komen.

Jezus-Eik

Het dorp Jezus-Eik ontstond als een bedevaartsoord in het midden van het woud. Intussen ligt het aan de rand van het bos en naast de snelweg E411. De vele horecazaken bedienen vandaag veeleer de bosbezoeker dan de bedevaarder en ook de naam van het gemeenschapscentrum ‘de Bosuil’ verwijst naar de band van het dorp met het bos. Het masterplan voor Jezus-Eik wil die band nog versterken. Zo vind je er alvast een grote speelzone.

Vlakbij vind je ook de toegang tot het Geografisch Arboretum van Tervuren waar je meer dan 400 boomsoorten van over heel de wereld kan ontdekken.

Openbaar vervoer

Halte Jezus-Eik Kerk

341, 344, 343, 348, 349

 

Met de fiets

Je kan je fiets veilig parkeren in de fietsenstalling aan GC de Bosuil.

Parking

Parking De Flos, Jezus-Eik  

Middenhut

De toegangspoort van Middenhut zorgt voor een gemakkelijke toegang tot het Zoniënwoud vanuit Sint-Genesius Rode. Vanuit Middenhut vetrekken mooie wandelingen langs dreven en valleien, maar ook fietsers vinden hier zeker hun gading. In Middenhut vind je een grote nieuwe hondenzone waar je je hond vrij kan laten lopen.

Openbaar vervoer

Sint-Genesius-Rode Middenhut

136, 137

W, 123, 124, 365a

Met de fiets

Middenhut ligt langs de fietsweg die van Hoeilaart naar Sint-Genesius-Rode loopt.

Middenhut beschikt over een grote overdekte fietsenparking. 

Parking

Parking Middenhut, 86 plaatsen

Renbaan Bosvoorde

Deze poort ligt het dichtst bij de Brusselse stadskern en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Zoals de naam aangeeft, kan je hier de oude paardenrenbaan bezoeken, die nu onder meer gebruikt wordt als golfterrein. Vlakbij deze historische locatie kan je het natuurreservaat de vallei en de vijvers van de Verdronken Kinderen bezoeken.

Openbaar vervoer

Renbaan Bosvoorde


Tram 8

366

Station Bosvoorde 10’ wandelen via de Tumulidreef

58, 581

Station Boondaal 20wandelen via de Boendaaldreef

S5, S7 S9

 

Parking

Parking Renbaan Bosvoorde 

Park & Ride Roodebeek, 189 plaatsen. Vandaar neem je Tram 8 richting Louiza tot halte Renbaan Bosvoorde (25’).

Rood Klooster

Deze poort is vanuit Brussel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan er kennismaken met het 14de-eeuwse klooster en de tuinen ervan. De uitzonderlijke natuurwaarde van het gebied ligt vooral in de vallei met de Klabotsvijvers, de Keizersbron en de hellingen met hun prachtige heidevegetatie.

Openbaar vervoer

Herrmann-Debroux 10‘ wandelen via Bergojepark

 
Metro 5, Tram 8
 

343, 348, 349

E13, 543


Roodklooster
(10‘ wandelen)

 
Bus 72
 

Oudergem-Woud

 
Tram 44
 

Twee Steenwegen (10‘ wandelen)

 
Bus 34
 

Met de fiets

Je vindt een fietsenstalling naast de Portierswoning van het Rood Klooster.

Parking

Park & Ride Herrmann-Debroux onder het viaduct, 104 plaatsen

Park & Ride Delta, 386 plaatsen. Vandaar neem je metrolijn 5 naar Herrmann-Debroux.

Parking Tervurenlaan, 40p. Langs de Tervurenlaan, ter hoogte van de tramhalte ‘Oudergem-Woud’

Parking Personen met een mobiele beperking: Op de site van Rood-Klooster is er een parkeerplaats voorzien voor mensen met een mobiele beperking.

Domaine Régional Solvay

Het Domaine Régional Solvay is opgevat in Engelse landschapsstijl. Te midden van de uitgestrekte graslanden en waterpartijen bevindt zich het kasteel van Terhulpen, een prachtig bouwwerk uit 1842. De kasteelhoeve huisvest de Stichting Folon, een museum met meer dan 500 werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon.

Openbaar vervoer

La Hulpe, Etangs Solvay:

366


Station La Hulpe

Een leuk alternatief! Reis met de trein naar het Zoniënwoud. De afstand van het station van La Hulpe tot aan de bosrand via het park van het Domaine Régional Solvay is slechts 2 km (25 minuten te voet of 7 minuten met de fiets) en kan tijdens een mooie wandeling of fietstocht worden afgelegd. Handig als je weet dat de parkeerplaatsen op zonnige dagen en in het weekend meestal volzet zijn.

Parking:

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid