Op 5 augustus starten de inrichtingswerken aan de Koningsvijvers in Groenendaal om vervuild regenwater van de Brusselse Ring (R0) en de spoorweg te zuiveren voordat het in de IJse terechtkomt. De waterkwaliteit van de IJse zal daardoor verbeteren wat ook bijdraagt aan de natuurdoelen van het Zoniënwoud en het Nationaal Park Brabantse Wouden. Volgens huidige planning eindigen de werken in 2026. Ze zullen weinig hinder voor het wegverkeer veroorzaken.
De IJse ontspringt in het Zoniënwoud op de grens van Sint-Genesius-Rode en Hoeilaart. Het riviertje stroomt vervolgens in Groenendaal door een aaneengeschakelde ketting van twaalf vijvers. Zo’n 20 kilometer verderop mondt de IJse uit in de Dijle.
Aanleg zuiveringsinstallatie
Onderzoek in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij toonde aan dat het regenwater van drukke snelwegen niet zuiver is en een negatieve impact heeft op de waterkwaliteit van de ontvangende waterlopen. Dat is ook het geval met de bronzone van de IJse die vervuild regenwater van de Ring en ook van de spoorweg ontvangt. Daarin komt binnenkort verandering. Regiobeheerder Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos: “Om het regenwater afkomstig van het wegdek van de Ring te zuiveren van olie, zware metalen en andere vervuilende stoffen, leggen we in Koningsvijver 5 een zuiveringsinstallatie aan. Deze vijver bevindt zich net stroomafwaarts de Ring nabij het kruispunt met de Groenendaalsesteenweg, in de buurt van het station. Het vervuilde regenwater zullen we daar opvangen in een zandvang en zuiveren met zandfilters voordat het in de IJse terechtkomt. Vooraleer we starten met de aanleg van de installatie zal de vijver eerst worden uitgebaggerd.”
Daarnaast zal het vervuilde regenwater dat in de Keizer Karelvijver net stroomopwaarts de Ring loopt, via een ondergrondse koker van zo’n 170 meter lang onder het kruispunt door naar Koningsvijver 5 worden afgeleid en mee worden gezuiverd.
Dankzij deze oplossing zal de ecologische toestand van de IJsevallei verbeteren en is ook het Zoniënwoud als een belangrijk Natura 2000 gebied beter beschermd.
Weinig hinder verwacht
De werken zullen volgens huidige planning in de loop van volgend jaar eindigen en weinig hinder voor voetgangers, fietsers en autoverkeer veroorzaken. De nodige signalisatie zal worden geplaatst en ook omleidingen zijn voorzien als de doorgang tijdelijk zou worden belemmerd.
De financiering van dit project gebeurt door het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Wegen en Verkeer, de provincie Vlaams-Brabant en het Europese project LIFE Belini dat een versnelde goede ecologische toestand van het Dijle-Zenne- en Demerbekken beoogt.
Meer info:

Coverfoto: Tom De Bie