Het Zoniënwoud, een uniek erfgoed voor de aardwetenschappen

Ecologie is de interactie tussen het “biotische” en het “abiotische”. Het biotische omvat planten, dieren, schimmels, bacteriën en mensen. Het abiotische daarentegen omvat het klimaat en de bodem, waarbij de laatste wordt beschouwd als de “edafische factor” van het ecosysteem, een wereld onder onze voeten die essentieel is om de bosecologie te begrijpen.

In de afgelopen 45 jaar heb ik talrijke projecten in het Zoniënwoud geleid en eraan meegewerkt, met de nadruk op bodems, geomorfologie en archeologie. Een paar jaar geleden werd mij, als onderdeel van een UNESCO-initiatief met betrekking tot het erfgoed van Zoniën, gevraagd om onze huidige kennis op het gebied van aardwetenschappen samen te vatten. Hoewel het project uiteindelijk werd afgezegd, vroeg het Vlaamse Gewest mij om een document te schrijven over dit onderwerp.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het Zoniënwoud een uniek erfgoed vertegenwoordigt voor de aardwetenschappen in West-Europa, in een gebied met een Atlantisch klimaat.

Het 170 pagina’s tellende boek, geschreven in het Engels, is beschikbaar op de volgende website: https: //www.researchgate.net/publication/382329299.

Roger Langohr
roger.langohr@skynet.be

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid