Het Zoniënwoud in het hart van de Brabantse Wouden

Op dinsdag 28 november kwam een groot aantal burgers, vertegenwoordigers van verenigingen en liefhebbers van het Zoniënwoud samen in het penthouse van het gemeentehuis van Oudergem voor een informatieavond over de Brabantse Wouden.

Aangezien het Zoniënwoud in het hart van dit interregionale gebied ligt, wilde Stichting Zoniënwoud geïnteresseerden een beter inzicht geven in de dynamiek die gaande is, de standpunten van de belanghebbenden uit de 3 Gewesten horen en bijdragen aan de dialoog.

Sprekers van de 3 regio’s vertelden om beurten over de interregionale impuls voor de versterking van de natuur in het dichtbevolkte Brabant: 

  • Patrick Huvenne presenteerde namens de Vlaamse coalitie ‘Brabantse Wouden’ de geschiedenis en ambities van het gloednieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden.
  • Pierre Francis sprak over de plannen om het ecologische netwerk van de provincie Waals-Brabant te versterken in een transregionale aanpak.
  • Stéphane Vanwijnsberghe van Leefmilieu Brussel en Damien Bauwens van het Département de la Nature et des Forêts contextualiseerden deze presentaties binnen een coherente en heilzame visie voor het Zoniënwoud op de schaal van de Brabantse Wouden.

De avond werd afgesloten met een discussie met het publiek.

Meer weten: 

https://drive.google.com/drive/folders/1zEVRkjPOKH5-DRj-RNTNni8Tp4v-a5-F?usp=sharing

  • Presentaties van de avond van 28/11
  • Kaarten van de Brabantse bossen
  • Logo en mailbanners om dit project te ondersteunen in uw communicatie

De Brabantse Wouden? 

Tussen de drie grote historische wouden van Brabant, het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud en het Hallerbos, vinden we een mozaïek aan bosgebieden, velden en weilanden terug. Deze groene gebieden worden in het Brabantse landschap met elkaar verbonden via authentieke dorpen en kronkelende riviertjes. Samen vormen deze natuurlijke en culturele elementen de Brabantse Wouden, een groene long tussen de steden Brussel, Leuven, Waver, Louvain-la-Neuve en Halle.

Het Vlaamse deel is net aangewezen als Nationaal Park.  De drie gewesten, de twee Brabantse provincies en tal van partners zetten zich in om de natuur in dit interregionale gebied te beschermen en te verbeteren.  www.brabantsewouden.be

Deze informatieavond werd georganiseerd door Stichting Zoniënwoud in samenwerking met de Vlaams Coalitie Brabantse Wouden, de Provincie Waals-Brabant, Leefmilieu Brussel en Département de la Nature et des Forêts.

Doe een gift en steun projecten ten voordele van het Zoniënwoud!

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid