Koester je een grote liefde voor het woud en ben je bereid om je voor de bescherming ervan in te zetten? Dan ben je meer dan welkom om je bij het vrijwilligersteam van het Zoniënwoud aan te sluiten!
Interesse?
Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven en om deel te nemen aan een van de infosessies!
Een greep uit het takenpakket van de vrijwilligers van het Zoniënwoud:
- bezoekersonthaal
- deelname aan sensibiliseringsacties
- kleine beheertaken in samenwerking met het bospersoneel en partnerverenigingen
- planten van bomen
- medewerking tijdens activiteiten (teambuildings, terreinbezoeken, opruimacties, Dag van het Zoniënwoud, … )
- redactie en vertaling van artikels, bijdrage aan de communicatie, administratieve taken
Infosessies en opleidingen
We nodigen nieuwe vrijwilligers uit om deel te nemen aan een infosessie over het vrijwilligerswerk. We bespreken er de rol en verantwoordelijkheden van de vrijwilligers.
Daarop volgt een korte opleiding waarin de basisbeginselen van het Zoniënwoud aan bod komen. We hebben het over de geschiedenis, beheer en goede gewoontes van het bos.
Aanvullend kan je als vrijwilliger vrije opleidingen volgen die je een goede basis bieden om jouw opdracht te vervullen.
Een vrijwilligerswerking in het Zoniënwoud? Waarom?
Door zijn stedelijke context staat het Zoniënwoud onder zware druk van een groot aantal bezoekers dat zich niet altijd bewust is van de impact op de kwetsbare ecosystemen van het woud.
Het bospersoneel speelt een rol in de bewustmaking van bezoekers, maar kan slechts een deel van zijn tijd besteden aan deze sociale functie.
De bescherming van het woud is in de eerste plaats een collectieve verantwoordelijkheid.
Dankzij een vrijwilligerswerking worden ook burgers betrokken bij deze positieve dynamiek.
Het Zoniënwoud biedt voldoende mogelijkheden voor deze werking. Er is vraag naar én er zijn kandidaten die interesse hebben in deze rol.
Het vrijwilligersteam is een goede weerspiegeling van de verschillende soorten bosbezoekers die er zijn. Het is een aanspreekpunt voor alle bezoekers en creëert op een positieve manier bewustmaking.
Maar zij die er het meeste baat bij moeten hebben, zijn natuurlijk de fauna en flora van het Zoniënwoud!
Hoe? Wat? Waar?
Stichting Zoniënwoud coördineert de opleiding, ontwikkeling en begeleiding van het vrijwilligersteam en doet dit in nauwe samenwerking met partnerverenigingen en het bospersoneel. Concreet zetten vrijwilligers zich in voor de zorg voor en de bescherming van het Zoniënwoud door bezoekers te onthalen, te informeren en te sensibiliseren, maar ook door groepsactiviteiten op het terrein te begeleiden en door het bospersoneel en partnerverenigingen hier en daar een handje te helpen bij eenvoudige beheerstaken.
Het is de bedoeling dat deze werking uitgerold wordt tot een Rangers-werking voor het hele gebied van de Brabantse Wouden.
Coverfoto: KPMG – foto 1: Bénédicte Maindiaux
De vrijwilligerswerking van het Zoniënwoud kan ontwikkeld worden dankzij de steun van QIGreen & Engie Foundation.