Natura 2000 Dag in het Zoniënwoud! Terugblik op een feestelijke dag, boordevol boeiende uitwisselingen.

Op 21 mei vierde het Zoniënwoud de jaarlijkse Europese Natura 2000 Dag.

Een speciale editie want dit jaar is het dertig jaar geleden dat de Europese habitatrichtlijn en het LIFE-programma werden goedgekeurd. Daarbovenop is het ook 5 jaar geleden dat de integrale bosreservaten van het Zoniënwoud als UNESCO Werelderfgoed erkend werden.

De uitgelezen dag om de uitzonderlijke natuur van het Zoniënwoud en de bescherming ervan in de kijker te zetten! Dat deden we samen met een grote groep geïnteresseerden en betrokkenen die elkaar ontmoetten tijdens verschillende wandelactiviteiten.

Uniek wandelen over het ecoduct en meer leren over Europese beschermingsprogramma’s voor het Zoniënwoud

Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ) organiseerde maar liefst vijf wandelingen die de bezoekers de uitzonderlijke kans gaven om het ecoduct van Groenendaal te bezoeken– een plek die normaal enkel toegankelijk is voor dieren. Tijdens de wandeling kwam men alles te weten over deze prachtige natuurlijke verbinding.

Een Mars door het Zoniënwoud, van Bosvoorde naar Groenendaal, bracht de deelnemers door de best beschermde delen van het Zoniënwoud: de integrale bosreservaten die erkend zijn als UNESCO Werelderfgoed!

Middenin dit prachtige erfgoed kregen bezoekers uitleg over de Natura 2000 doelstellingen die door de Europese Commissie opgesteld zijn, waaronder de habitatrichtlijnen die dit jaar hun 30e verjaardag vieren. Daardoor genieten niet minder dan 9 verschillende hapitattypes die in het Zoniënwoud aanwezig zijn een speciale bescherming net als bepaalde diersoorten die hierin voorkomen!

De deelnemers leerden ook meer over het brede UNESCO netwerk van Oude en ongerepte beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa waartoe ook de integrale bosreservaten van het Zoniënwoud behoren. Dit is een uitgebreid netwerk van niet minder dan 94 beukenbossen in maar liefst 18 Europese landen! Dankzij dit netwerk worden internationale expertise en ervaringen breed gedeeld en uitgewisseld.

Een uiteenzetting door INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek) en Stichting Zoniënwoud, over het Life Prognoses Project (een project over het bewustmaken rond ecosysteemdiensten van oude bossen en een wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke kenmerken van dit soort bossen) leerde de bezoekers niet enkel waarom de bescherming van oude bossen zo belangrijk is, maar ook hoe de wetenschappelijke zoektocht verloopt om dit soort bossen correct te kunnen definiëren zodat deze in de toekomst een betere en gereglementeerde bescherming kunnen genieten.

Tot slot gaf een bosbeheerder van Leefmilieu Brussel de deelnemers een inkijk in het specifieke werkgebied en de beheerstaken van het bospersoneel die de biodiversiteit bevorderen in een uniek bos als het Zoniënwoud.

De boeiende namiddag werd feestelijk afgesloten tijdens een drink in het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec, waar ervaringen van die dag met elkaar gedeeld werden.

Bedankt aan alle deelnemers en de partners voor hun inzet!

We blikken tevreden terug op deze dag vol boeiende uitwisselingen en bedanken dan ook graag alle deelnemers, maar natuurlijk ook de partners die dit alles mogelijk gemaakt hebben: Natuurgroepering Zoniënwoud, Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO), DG Invironment (European Commission), Bosmuseum Jan Van Ruusbroec, Natuurpunt Academie, Vrienden van het Zoniënwoud – Amis de la Forêt de Soignes, La Hulpe Environnement, Leefmilieu Brussel, Agentschap Natuur & Bos, Département de la Nature et des Forêts, Urban.Brussels, Agentschap Onroerend Erfgoed.

Een terugblik in enkele beelden

Foto’s: Thierry Lampe & Stichting Zoniënwoud

Meer informatie over de verschillende beschermingsprogramma’s die tijdens Natura 2000 Dag in de kijker gezet werden, vind je terug op deze websites:

https://www.zonienwoud.be/

https://www.zonienwoud.be/over-het-zonienwoud/unesco/

https://lifeprognoses.eu/

https://natura2000.vlaanderen.be/gebied/zonienwoud

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid