Platform Zoniënwoud 2024: kostbaar Natura 2000-gebied, belangrijke partnerverenigingen en een enthousiast vrijwilligersteam.

Op donderdagavond 26 september kwamen buurtbewoners, partners, bosbeheerders en bezoekers van het Zoniënwoud in Studio Logis in Bosvoorde samen tijdens een participatieve vergadering van Platform Zoniënwoud, een initiatief van Stichting Zoniënwoud. Er werden presentaties gegeven rond de thema’s : ‘Het Zoniënwoud: kostbaar Natura 2000-gebied, haar belangrijke partnerverenigingen en uitkijken naar een enthousiast vrijwilligersteam.Maar er werden ook ideeën en ervaringen uitgewisseld over de toekomstvisie, de lopende projecten en de bescherming van het Zoniënwoud.

Het Zoniënwoud als kostbaar Natura 2000-gebied

Beschermde habitats en uitzonderlijke soorten maken van het Zoniënwoud een paradijs voor de biodiversiteit. Met haar bijna 5000 ha. is het Zoniënwoud een van de grootste wouden binnen het netwerk van beschermde eiken- en beukenbossen op zure bodems dat zich uitstrekt van Noord- tot Zuid-Europa.

Tijdens dit onderdeel ging Margot Leemans van Leefmilieu Brussel en lid van het Life Project Belgium for Biodiversity (B4B) waar ook Stichting Zoniënwoud deel van uit maakt,  dieper in op het belang van Natura 2000 voor het Zoniënwoud en haar Natura 2000 doelsoorten en habitats. De bosbeheerders uit de drie gewesten, Agentschap Natuur & Bos, Leefmilieu Brussel en Département de la Nature & des Forêts, vertelden en toonden hoe zij in het kader van hun bosbeheer deze doelsoorten en habitats concreet beschermen en in stand houden.

Via onderstaande links kan je de verschillende presentaties downloaden.

De vrijwilligerswerking van het Zoniënwoud!

Koester je een grote liefde voor het woud en ben je bereid om je voor de bescherming ervan in te zetten? Dan ben je meer dan welkom om je bij het vrijwilligersteam van het Zoniënwoud aan te sluiten! Stichting Zoniënwoud vertelde meer over de opstart en de ontwikkeling van deze vrijwilligerswerking.

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Lees er hier meer over en schrijf je in voor een van de infosessies.

Het Zoniënwoud leeft dankzij haar toegewijde partners!

Natuurverenigingen, gidsen, organisaties met een educatieve impact, …  spelen een cruciale rol in het waarborgen van het voortbestaan van het Zoniënwoud. Daarom zetten we het belang van hun werking in de kijker.

Tijdens het platform kwamen partners, waarvan sommigen als sinds lang een werking in het woud hebben, aan het woord.  Ze vertelden over hoe zij met hun werking een steentje bijdragen aan de bescherming van het woud en hoe zij ervoor zorgen dat verschillende doelgroepen het woud op een respectvolle en unieke manier leren kennen.  

Lancering van het label: Partner van het Zoniënwoud

Om deze partners en hun onmisbare werking extra in de kijker te zetten, biedt Stichting Zoniënwoud alle verenigingen en organisaties met een natuur-educatieve impact de mogelijkheid om zich aan te sluiten onder het label ‘Partner van het Zoniënwoud’.

Een gezamenlijk ‘Charter voor het Zoniënwoud’ werd officieel door de eerste partnerverenigingen ondertekend tijdens het Platform Zoniënwoud. Stichting Zoniënwoud hoopt van harte dat dit andere verenigingen en organisaties kan inspireren om zich onder dit label aan te sluiten.

De eerste partnerverenigingen die tijdens het platform dit label ontvangen hebben zijn:

Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Natuurgroepering Zoniënwoud, Jane Goodall Institute Belgium, Zonnebloem – Tournesol, De Vrienden van het Zoniënwoud, COWB – Commission Ornithologique Watermael-Boitsfort, La Hulpe Environnement, La Hulpe Nature, Natagora Brabant wallon en Hêtre Sauvage.

Wil je met jouw vereniging of organisatie ook het label ‘Partner van het Zoniënwoud’ dragen? Klik hier voor meer informatie.

De bescherming van het Zoniënwoud is een collectieve verantwoordelijkheid.

Dit platform, maar ook toekomstige ontmoetingen dienen om mensen samen te brengen en vooruitgang te blijven boeken opdat inspanningen voor de bescherming van het Zoniënwoud en haar rijke biodiversiteit zich verder kunnen blijven ontwikkelen.

Het Platform Zoniënwoud werd afgesloten met een gezellige discussie bij een drankje in de bar van Studio Logis.

Foto’s door Catherine Piret & Stichting Zoniënwoud

Platform Zoniënwoud kon worden georganiseerd dankzij de Europese steun van het Life Project: Belgium for Biodiversity (B4B).

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid