Zet je in voor het Zoniënwoud door haar biodiversiteit in kaart te brengen.
Op zaterdag 17 mei kwamen buurtbewoners, partners, bosbeheerders en bezoekers van het Zoniënwoud samen in GC Den Dam in Oudergem, tijdens de jaarlijkse participatieve vergadering van Platform Zoniënwoud, een initiatief van Stichting Zoniënwoud. Er werden presentaties gegeven rond de thema’s Natura 2000 en biodiversiteit. De bosbeheerders uit de 3 gewesten gaven een stand van zaken over enkele huidige en toekomstige realisaties voor het woud. Zoals steeds was het een mooie gelegenheid om ideeën en ervaringen uit te wisselen over de toekomstvisie, de lopende projecten en de bescherming van het Zoniënwoud. In de namiddag lanceerden we feestelijk de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud, in het kader van de Week van de Biodiversiteit en in aanwezigheid van de Vlaamse en Brusselse ministers van Omgeving en de Waalse minister van Natuur & Bossen.
Het Zoniënwoud, kostbaar Natura 2000-gebied dat versterkt wordt.
Beschermde habitats en uitzonderlijke soorten maken van het Zoniënwoud een paradijs voor de biodiversiteit. Met haar bijna 5000 ha. is het Zoniënwoud een van de grootste wouden binnen het netwerk van beschermde eiken- en beukenbossen op zure bodems dat zich uitstrekt van Noord- tot Zuid-Europa.
Frank Vassen, werkzaam bij DG Environment van de Europese Commissie had het in zijn presentatie over de bescherming van Natura 2000 doelsoorten en habitats in het Zoniënwoud. Daarnaast gaf hij meer toelichting over de Natuurherstelwet.
De bosbeheerders – Stéphane Vanwijnsberghe van Leefmilieu Brussel , Patrick Huvenne van Agentschap Natuur & Bos en Nicolas Bronchain van Département de la Nature & des Forêts – gaven een overzicht van de huidige projecten uit de Structuurvisie van het Zoniënwoud met speciale focus op Natura 2000 & biodiversiteitsversterking.
Nicolas Hoffait van Leefmilieu Brussel en voor het Europese Life project B4B – Belgium for Biodiversity, vertelde meer over het gebruik en toepassing van monitoringdata van Obsidentify en Waarnemingen.be in natuurbeheer en meer bepaald in de werking van Leefmilieu Brussel. Daarnaast gaf hij ook een inleiding over de Week van de Biodiversiteit in het kader van Life B4B – Belgium for Biodiversity, het gebruik van de app Obsidentify om om deel te nemen aan de Nationale Biodiversiteitschallenge en het belang van burgerparticipatie bij dit soort projecten.
Aanvullend zorgde Stichting Zoniënwoud voor een korte inleiding over de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud die in de namiddag van start ging.
Via onderstaande links kan je de verschillende presentaties downloaden.
- Presentatie van Frank Vassen van DG Environment over Natura 2000 doelsoorten & habitats en de Europese Natuurherstelwet.
- Presentatie van Stéphane Van Wijnsberghe van Leefmilieu Brussel over enkele Brusselse realisaties en toekomstprojecten voor het woud.
- Presentatie van Patrick Huvenne van Agentschap Natuur & Bos over enkele Vlaamse realisaties & toekomstprojecten voor het woud.
- Presentatie van Nicolas Bronchain van Département de la Nature & des Forêts over de uitbreiding van het integrale bosreservaat Le Ticton.
- Presentatie van Nicolas Hoffait van Leefmilieu Brussel over het gebruik en toepassing van monitoringdata van Obsidentify in natuurbeheer en over de Week van de Biodiversiteit (B4B – Belgium for Biodiversity)
Na het Platform wandelden we in groep naar de prachtige site van het Rood Klooster, om na een lekkere picknick én enkele interessante uitwisselingen, samen de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud en de Week van de Biodiversiteit af te trappen.
Zich inzetten voor het Zoniënwoud door haar biodiversiteit mee in kaart te brengen.
In de namiddag gaven we samen met burgers, Zoniënvrijwilligers, bosbeheerders en natuurverenigingen van de 3 Gewesten het startschot van de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud. De Vlaamse en Brusselse ministers voor Omgeving, Jo Brouns en Alain Maron en de Waalse minister voor Natuur en Bossen, Anne-Catherine Dalcq deden ook mee. Met de smartphone in de hand en dankzij de hulp van de Obsidentify-app zorgden we samen voor de eerste waarnemingen van de Nationale Biodiversiteitschallenge 2025! Dit ‘citizen science’ initiatief helpt mee om de biodiversiteit van ons land in kaart te brengen.
De Grote Bioblitz van het Zoniënwoud vindt plaats in het kader van de Week van de Biodiversiteit en wordt georganiseerd binnen het Europese Life project B4B – Belgium for Biodiversity.
Natuurexperten en Zoniënvrijwilligers zorgen op 17 mei voor de nodige omkadering en hielpen niet enkel de aanwezige ministers, maar ook een mooi aantal andere bosbezoekers, hun eerste waarnemingen vast te leggen. Het was de ideale gelegenheid om de app te testen én kennis te maken met de Zoniënvrijwilligers.
Meer info over de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud lees je hier.
Meer info over de Week van de Biodiversiteit vind je hier.
De bescherming van het Zoniënwoud is een collectieve verantwoordelijkheid.
Dit platform, maar ook toekomstige ontmoetingen dienen om mensen samen te brengen en vooruitgang te blijven boeken opdat inspanningen voor de bescherming van het Zoniënwoud en haar rijke biodiversiteit zich verder kunnen blijven ontwikkelen.
Interesse om je als Zoniënvrijwilliger in te zetten voor de bescherming van ons prachtige woud? Lees er hier meer over.
Enkele sfeerbeelden van het Platform.












Terugblik op de feestelijke lancering van de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud












Het Platform Zoniënwoud en de Grote Bioblitz van het Zoniënwoud vonden plaats in het kader van de Week van de biodiversiteit en het Europese Life project B4B – Belgium for Biodiversity.

Foto’s door Stichting Zoniënwoud