Samen voor het Zoniënwoud! Doe jij ook mee?

Onder de noemer ‘Samen voor het Zoniënwoud! Doe jij ook mee?’ lanceert Stichting Zoniënwoud samen met haar partners op 21 maart 2021, tijdens de internationale dag van het bos een intergewestelijke sensibiliseringsactie die de bezoekers moet aanmoedigen om enkele goede gewoontes te respecteren tijdens een bezoek aan het bos.

Op die dag zullen de boswachters en het bospersoneel in het Zoniënwoud aanwezig zijn om de bezoekers te onthalen en hen vertrouwd te maken met de goede gewoontes van het bos. Ze zullen worden vergezeld en gesteund door burgers en vertegenwoordigers van natuur- en milieuverenigingen.

Als bezoeker kan je dankzij enkele goede maar eenvoudige gewoontes er mee voor zorgen dat de impact van een bezoek aan het bos beperkt blijft en dat het Zoniënwoud nog een lange en mooie toekomst tegemoet gaat.

Respecteer de goede gewoontes van het bos.

De lockdownperiode heeft een groot aantal nieuwe bezoekers naar het Zoniënwoud gebracht. Het is een goede zaak dat zoveel meer mensen het belang en het plezier van groene ruimte en gezonde boslucht ontdekt hebben. Maar deze stijgende bezoekersaantallen leggen helaas ook een zware druk op het Zoniënwoud. Het bos is kwetsbaar en daarom is het van groot belang dat ieder doet wat goed is voor fauna en flora.

Laat bloemen bloeien en paddenstoelen groeien.Hoe klein ook, als je een bloem of een paddenstoel plukt, verstoor je het natuurlijke evenwicht in het bos. Bijen komen af op de nectar in de bloemen en zorgen op die manier voor bestuiving. Paddenstoelen breken dood hout af en leveren zo belangrijke nutriënten voor andere plantensoorten. En voor bosdieren als eekhoorns, muizen en kevers zijn paddenstoelen een voedzame snack.

De toegangspoorten van het Zonënwoud zijn gemakkelijk bereikbaar, maak er dus gebruik van!

Om zonder stress naar het bos te komen, kan je de trein, bus of bostram nemen.
Naar het bos fietsen is niet enkel snel maar ook fijn, probeer het ook eens!
Indien je met de auto komt, maak dan bij voorkeur gebruik van de grote Park & Ride Parkings om vandaar het bos te bereiken met het openbaar vervoer. Zo vermijd je de volle parkings in het weekend en op zonnige dagen.

Blijf op de paden en kies het juiste pad voor jouw activiteit; wandelen, fietsen, paardrijden, …

Wie de paden verlaat, brengt schade toe aan kwetsbare plantensoorten en verstoort de fauna in het bos. Als je er vaak overheen loopt, wordt de bosbodem samengedrukt en uiteindelijk hard. Water en lucht dringen niet meer door tot bij de wortels van planten en bomen. Die beginnen te verrotten, waardoor de boom afsterft.
In het Zoniënwoud zijn er voor elke gebruiker geschikte paden aangeduid door pictogrammen. Elke recreant kan er in alle veiligheid en comfort zijn/haar activiteit beoefenen. Voor de veiligheid van andere bezoekers is het belangrijk dat ruiters, fietsers en wandelaars op hun eigen pad blijven. Wandelaars en fietsers op een ruiterpad kunnen bijvoorbeeld tot gevaarlijke situaties leiden.

Hou je hond aan de leiband, behalve in de uitzonderingszones.

Als we willen dat het bos een veilige plek blijft voor reeën, broedvogels en andere dieren, dan moeten baasjes hun viervoeter overal aan de leiband houden, behalve in de uitzonderingszones. Dat stellen ook de andere bosbezoekers op prijs. Sommige mensen zijn nu eenmaal bang van honden. Ook zij hebben recht op een rustige wandeling in de natuur.

Geniet van je bezoek, maar respecteer ook de andere bezoekers van het bos.

Deze regel vat alle overige regels eigenlijk goed samen. Door respect te tonen voor de natuur en voor andere bezoekers kan iedereen optimaal genieten van het bos, en dat nog vele generaties lang.
Matig als fietser je snelheid, gebruik je fietsbel om de aandacht van andere bezoekers te trekken en denk eraan om de wandelaars te bedanken die voor je opzij gaan. Wees als wandelaar ook alert wanneer je belgerinkel hoort.

21 maart – Internationale dag van het bos : de start van een algemene sensibiliseringscampagne

Deze eerste sensibiliseringsactie op 21 maart is het startschot van een algemene en intergewestelijke sensibiliseringscampagne over respect in het bos. De campagne wordt ook verspreid via sociale media en de communicatiekanalen van de partners van het Zoniënwoud. Deze actie zorgt ervoor dat geïnteresseerde burgers een rol kunnen spelen in het Zoniënwoud en dat ze het bospersoneel mee kunnen ondersteunen.

Boswachters en bospersoneel van het Zoniënwoud in de kijker.

De boswachters en het bospersoneel staan garant voor het bos van morgen. Naast hun primaire rol in het duurzame beheer van het bos, staan zij in voor de veiligheid van de bezoekers en zien zij erop toe dat de rust en de stilte van het bos, de fauna en de flora worden gerespecteerd. 

Zij verdienen het grootste respect en onze steun. Wij nodigen het publiek uit om even te stoppen om hen te begroeten, hen te steunen, maar ook om hen vragen te stellen en te luisteren naar hun goede raad!

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid