Status van de reeënpopulatie in het Zoniënwoud.

Status van het onderwerp op basis van de meest recente kennis.

Samenvatting

Het Zoniënwoud herbergt een reeënpopulatie waarvan het voortbestaan kwetsbaar blijft. Sinds 2008 wordt deze populatie jaarlijks gemonitord met behulp van de kilometerindex (KI). Tussen 2013 en 2014 werd een daling van de aantallen vastgesteld. Aangenomen wordt dat deze afname te wijten is aan de aanzienlijke recreatiedruk. Uit een recente studie blijkt dat het gedrag van de ree in het Zoniënwoud afwijkt van dat van een populatie die niet onder recreatieve druk staat (vb: de reeën in de bossen van de Gaume tijdens de Afrikaanse varkenspestcrisis). Bovendien kan worden vastgesteld dat in het Zoniënwoud en de aangrenzende gebieden de ree niet voorkomt op de drukste plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de omgeving van het Rood Klooster, de Renbaan van Bosvoorde, het Terkamerenbos en het park van Tervuren.

Ook diersoorten die dezelfde ecologische habitat als de ree hebben, ondervinden de gevolgen van deze aanzienlijke recreatiedruk.

Daarom is het van cruciaal belang voor de bescherming van de biodiversiteit om bezoekers op de paden te houden en honden aan de leiband (met uitzondering van de directe omgeving van de toegangspoorten waar uitzonderingen gelden).

Lees hier het volledige artikel

Stéphane VANWIJNSBERGHE, Ingenieur Directeur – Bossen & Natuur – Leefmilieu Brussel

Foto’s door Bernard Goyens de Heusch

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid