Het Zoniënwoud is een geweldige plek om te wandelen… maar ook voor teken is het de ideale leefomgeving! Deze beestjes zijn bijzonder actief tijdens deze periode van het jaar. Meestal zijn ze ongevaarlijk, maar soms kunnen ze ziektes overbrengen, met name de ziekte van Lyme. Daarom is het aangeraden om je bewust te zijn van enkele goede gewoontes om de risico’s van een tekenbeet te kunnen voorkomen.
Wat zijn teken en wat zijn de risico’s?
Teken zijn kleine parasieten. Ze behoren tot de klasse van de spinachtigen en hebben 8 poten. Ze variëren in grootte van enkele millimeter tot 1,5 cm, afhankelijk van hun ontwikkelingsstadium. Ze komen voor op schaduwrijke plekken, in struikgewas, varens, hoog gras, enz.
Een teek is meestal actief tussen maart en oktober, wanneer het vochtig en warm is en heeft maar één doel: een gastheer vinden – dier of mens – waar hij zich met zijn gehaakte voorpoten aan vastklampt om een gunstig plekje te vinden om een beetje bloed te nemen. Hij injecteert een stof om de beetplaats te verdoven. Daarom is de beet in de meeste gevallen pijnloos.
Sommige teken kunnen ziektes dragen, zoals de ziekte van Lyme, waarvan de eerste symptomen tussen 3 en 30 dagen na de beet kunnen verschijnen. Het meest voorkomende symptoom is een rode cirkel op de huid die zich geleidelijk verspreidt, met weinig of geen pijn of jeuk.
Preventie
Om te voorkomen dat teken zich op je huid nestelen, kan je enkele eenvoudige maatregelen nemen.
- Blijf op de paden en vermijd hoog of struikachtig gras, waar teken vaker voorkomen.
- Kies kledij die je armen en benen bedekken en draag gesloten schoenen.
Een tip: stop de onderkant van je broek in je sokken en draag lichtgekleurde kledij. Dit is een goede manier om teken te herkennen die zich nog niet op je huid hebben gehecht. - Gebruik een tekenwerende spray op de blootgestelde huid..
Controleer je huid na elk bezoek aan het woud. Zoek naar teken over je hele lichaam, vooral in de knieplooien, op de hoofdhuid en achter de oren, oksels, liezen, enz.
Wat als ik gebeten ben door een teek?
- Verwijder de teek met een speciale tekentang (verkrijgbaar bij de apotheek) zonder op het achterlichaam van de teek te knijpen. Verwijder de teek rustig en in één beweging. .
- Ontsmet de zone rond de tekenbeet na het verwijderen.
- Blijf kalm: een beperkt aantal teken is besmet en een besmette teek brengt niet noodzakelijk ziektes over.
Volg gedurende een maand mogelijke symptomen op. Als je symptomen hebt zoals een rode uitbreidende ring of vlek rond de plaats van de tekenbeet of griepachtige symptomen (koorts, spier- of gewrichtspijnen), moet je jouw huisarts raadplegen. De ziekte van Lyme kan efficiënt behandeld worden met antibiotica als de diagnose tijdig wordt gesteld.
Help teken mee in kaart brengen.
Sciensano, het Belgisch Instituut voor Gezondheid, bestudeert de aanwezigheid van ziekteverwekkers in teken. Je kan hen helpen teken mee in kaart te brengen door:
- een tekenbeet te melden aan Sciensano, via het burger- en wetenschappelijk platform tekennet.sciensano.be
- de teek na verwijdering bij een mens (niet van dieren of exemplaren in het wild) opsturen naar Sciensano. Meer informatie op de Sciensano-website.
Denk eraan!
- Wees extra aandachtig tijdens de zomermaanden, wanneer teken vaak het actiefst zijn.
- Preventie & waakzaamheid zorgen voor een zorgeloos bosbezoek.
- Deel deze info: informeer familie, vrienden, andere wandelaars en fietsers in het Zoniënwoud.
Dankzij deze goede gewoontes kan je in alle veiligheid genieten van de natuur. Geniet van jouw bezoek aan het woud! Meer info: tekennet.sciensano.be
Foto: Erik Karits for Pixabay