Vollenbak natuur bingen tijdens de week van de biodiversiteit!

Neem deel aan de Bioblitz en ontdek de crème de la crème van de biodiversiteit in het Zoniënwoud!

Van 18 t/m 26 mei wordt in heel België de ‘Week van de Biodiversiteit’ gevierd! Dit is het perfecte moment om te onderzoeken hoe biodivers ons land is.

Ook het Zoniënwoud viert mee! Het Zoniënwoud is met zijn 5000 ha en op een boogscheut van Brussel, een van de meest inspirerende Belgische Natura 2000-gebieden waar bijzondere inspanningen worden geleverd om waardevolle planten- en diersoorten maximale kansen te geven.

Heb je zin om de natuur in dit prachtige woud beter te leren kennen? Neem dan deel aan de Bioblitz en wie weet ontdek jij zo wel de ‘crème de la crème’ van de biodiversiteit!

Wat is een Bioblitz? Deze Engelse term staat voor een activiteit die loopt over een korte periode, binnen een afgebakend gebied en heeft als doel zoveel mogelijk soorten waar te nemen. Het is dus eigenlijk een collectieve uitdaging, waar iedereen aan kan deelnemen. Denk je dat je daarvoor niet genoeg natuurexpert bent? Geen probleem: in 2024 is de technologie er om je te helpen.

Hoe ga je te werk? Download thuis, voor je naar het bos vertrekt, de Obsidentify-app op je smartphone, activeer je locatievoorzieningen en like de ‘Nationale Biodiversiteitschallenge’ in de tab ‘challenges’. Volg verder de duidelijke instructies in de app zelf.

Klik hier voor de Week van de Biodiversiteit en om de app te downloaden.

Ga er dus op uit met de app op je smartphone, kijk je ogen uit en geniet met volle teugen van de natuur!

Geen app of smartphone om op pad te gaan? Ga op stap met de natuurgids ‘Fauna en Flora van het Zoniënwoud.’

Kan je ook op pad zonder app of smartphone? Zeker en vast! In dat geval is de papieren natuurgids ‘Fauna en Flora van het Zoniënwoud’ jouw beste compagnon om op ontdekking te gaan in het mooiste stadsbos van Europa.

Deze gids zal op 26 mei door Vrienden van het Zoniënwoud te koop aangeboden worden aan de infostand over biodiversiteit aan Rood Klooster. De gids online bestellen kan hier.

Zondag 26 mei: Natura 2000 Dag in het Zoniënwoud

Infostand over biodiversiteit aan het Rood Klooster

Bezoek de infostand en maak er kennis met de gidsen- en natuurverenigingen van het Zoniënwoud en met Stichting Zoniënwoud. Zij vertellen je meer over de biodiversiteit in het bos en de andere natuurthema’s waarrond ze hun werking en activiteitenprogramma organiseren. Het is de ideale gelegenheid om ideeën en kennis uit te wisselen tussen experten, natuurliefhebbers en het grote publiek. Je kan er ook terecht als je nog vragen hebt over de Bioblitz en het gebruik van de Obsidentify-app.

26 mei van 13:30 tot 16:30

Locatie: Rood Klooster (Toegangspoort tot het Zoniënwoud). Ter hoogte van de Priorijwoning.

Geleide wandeling in Groenendaal

  • Natura 2000-wandeling met Natuurgroepering Zoniënwoud in Groenendaal

26 mei om 14u: Het Zoniënwoud en de Natura 2000 bescherming.

Klik hier voor meer info.

Dit is een activiteit in het kader van het Europese Life project B4B – Belgium for Biodiversity

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid