Bezoeken

Bosmuseum Jan van Ruusbroec

Pal in het Zoniënwoud ligt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec, in de historische pachthoeve van de vroegere priorij van Groenendaal. Je leert er alles over de fauna, de flora en het bosbeheer in het Zoniënwoud.

Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart

 

Fondation Folon

Cultuurminnaars halen hun hart op in de hoeve van het kasteel van Terhulpen. Hier kun je meer dan 500 werken van de gevierde kunstenaar Jean-Michel Folon bezichtigen: van aquarellen, etsen en affiches tot beeldhouwwerken.

Fondation Folon, Hoeve van het Kasteel van Terhulpen, Drève de la Ramée 6A, 1310 Terhulpen, www.fondationfolon.be

 

Kasteel van Terhulpen

Het Kasteel van Terhulpen rijst op in het Domein van Solvay, dat met zijn 227 hectare een wandelpark en een deel van het Zoniënwoud omsluit. Het kasteel is vandaag niet toegankelijk voor het grote publiek. In het park is het heerlijk wandelen, tussen de rododendrons, azalea’s en talrijke bijzondere bomen. Wie het liever wat natuurlijker heeft, kan van hieruit het Zoniënwoud in trekken.

Kasteel van Terhulpen, chaussée de Bruxelles 111, 1310 Terhulpen, www.chateaudelahulpe.be

Ontdek de verborgen hoekjes van het kasteel van Terhulpen

 

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

’s Werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika en het volledige archief van Henry Morton Stanley: dat en nog veel meer vind je in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Midden 2013 sluit het museum zijn deuren voor een renovatie van drie jaar. De opening van het vernieuwde museum is gepland in oktober 2017.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, 3060 Tervuren, www.africamuseum.be

 

Rood Klooster

Met zijn historische priorij, vijvers, moerassen en beschermde natuurreservaat is het Rood Klooster een ware oase van rust en natuurpracht aan de rand van het Zoniënwoud.

In het Centre d’Art de Rouge-Cloître zijn het hele jaar door tentoonstellingen te bezichtigen. De rode draad door dat kunstencentrum is de relatie tussen woord en beeld, kunst en letterkunst. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de leuke buitenspeeltuin.

Rood Klooster, Rood-Kloosterstraat, 1160 Oudergem
Centre d’Art de Rouge-Cloître: www.rouge-cloitre.be

Het Spaans Huis

Dertig jaar lang stond het Spaans Huis (of Gordaalmolen) te verkommeren in het Park van Tervuren. Ondanks zijn grote historische waarde was het beschermde monument stilaan vervallen tot een ruïne. Maar sinds kort verwelkomt het Spaans Huis opnieuw bezoekers. Bezoekers kunnen er een glaasje drinken en een hapje eten, streekproducten proeven en tentoonstellingen bezoeken.

Het Spaans Huis, Park van Tervuren (tussen de Gordaal- en de Molenvijver, aan de rand van het bos), 3080 Tervuren