De natuur is jarig! Mars door het Zoniënwoud en ecoductwandelingen met feestelijke drink.

Op 21 mei is het de jaarlijkse Europese Natura 2000 Dag. Het wordt een bijzondere editie want het is dertig jaar geleden dat de Europese habitatrichtlijn en het LIFE-programma werden goedgekeurd. Daarbovenop vieren we de 5e verjaardag van de erkenning van de integrale bosreservaten van het Zoniënwoud als UNESCO Werelderfgoed.

Het is het uitgelezen moment om de uitzonderlijke natuur van het Zoniënwoud en de bescherming ervan door programma’s als UNESCO, LIFE en Natura 2000 in de kijker te zetten.

Mars door het Zoniënwoud voor Natura 2000

Verschillende activiteiten bieden je die dag de kans om op een leuke manier deze uitzonderlijke natuur te ontdekken, kennis te maken en ideeën uit te wisselen met de betrokkenen van het bos (partners, beheerders, bospersoneel, buurtbewoners, …).

De wandeling die vertrekt vanuit Bosvoorde leidt je langs de UNESCO bosreservaten – de best beschermde delen van het bos – naar Groenendaal.

In de bosreservaten krijg je toelichting over de prachtige en uitzonderlijke natuur, de diverse fauna en flora die het Zoniënwoud rijk is en hoe men dankzij de hulp van verschillende programma’s ervoor kan zorgen dat deze natuur de nodige bescherming krijgt.

Ecoducten wandelingen in Groenendaal

In Groenendaal bieden de gidsen van Natuurgroepering Zonienwoud (NGZ) die dag een wandeling aan door het grootste loofbomenwoud van België naar het “ecoduct van Groenendaal”. Tijdens de wandeling wordt het verhaal verteld van de versnippering van het Zoniënwoud en wat er aan te doen valt. Maar we kijken ook naar de rol van het Zoniënwoud in het geheel van de Brabantse Wouden, het nationaal park in wording dat een grote versterking zal zijn voor het Natura 2000-netwerk.

Feestelijke drink aan het Bosmuseum

Alle wandelingen komen samen en eindigen aan het Bosmuseum van Groenendaal waar de dag om 16u. afgesloten wordt met een feestelijke drink!

Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk.

Praktische info

  • Mars met vertrek in Bosvoorde

Vertrek: 13:45 – Bosvoorde Station
(Aankomst S8 trein vanuit Brussel: 13u11 – Aankomst S8 trein vanuit Ottignies: 13:40 – Aankomst Tram 8: ongeveer elke 15 minuten)

Einde met feestelijke drink aan Bosmuseum Groenendaal om 16u.

Terugkeer per trein, op eigen verantwoordelijkheid:

NMBS: S8 Groenendaal richting Brussel om 17:36 (Aankomst Bosvoorde om 17:40) – S8 Groenendaal richting Ottignies om 17:22

Klik hier voor de dienstregeling van NMBS.

Tussenkomst gebeurt afwisselend in het Frans, Nederlands en Engels. Lengte wandeling +- 7,5 km

  • Ecoductwandelingen in Groenendaal door Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ)

Er worden vijf vertrekmomenten aangeboden die alle starten en eindigen aan het Bosmuseum Jan van Ruusbroec in Groenendaal, Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart

Om 9u30, om 10u, om 10u30, om 14u en om 14u30.

De deelnemers van de wandelingen met vertrek om 14u en om 14u30 kunnen achteraf ook genieten van een gratis drankje aan het Bosmuseum.

De ecoductwandelingen verlopen in het Nederlands, duren ca. 2u30 en het parcours is ca. 5km.

Omwille van de kwetsbare fauna en flora van het ecoduct, zijn honden niet toegelaten aan de ecoductwandelingen.

Inschrijven

Deelname voor deze activiteiten is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk via deze link.

Opgelet, voor de ecoductwandelingen is het aantal deelnemers beperkt tot 25 per wandeling.

Deze activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met:

Natuurgroepering Zoniënwoud, La Hulpe Environnement, Natuurpunt Academie, De vrienden van het Zoniënwoud – Les amis de la Forêt de Soignes, Agentschap voor Natuur & Bos, Leefmilieu Brussel, Département de la Nature et des Forêts, Agentschap Onroerend Erfgoed, Urban.Brussels, Agence wallonne du Patrimoine.

De Natuur is jarig campagne wil tussen 8 en 31 mei de Europese waardevolle topnatuur extra onder de aandacht brengen met RouteYou-wandelingen en geleide wandelingen.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid