Goed nieuws voor het Zoniënwoud: de site van de Kliniek “Derscheid” zal worden teruggegeven aan de natuur

De gebouwen die de Clinique de la Forêt de Soignes in Terhulpen huisvesten, zullen uiteindelijk worden gesloopt. Het hele terrein, een tiental hectare, keert terug naar de natuur. » RTBF Waals-Brabant – 27/06/2023.

Erfgenaam van een tijd waarin tuberculose werd behandeld in contact met de natuur in sanatoria, zal de Clinique de la Forêt de Soignes (het vroegere Derscheid) binnenkort uit haar isolement treden om zich te vestigen in een modern gebouw en verankerd in de stad.

De aankondiging door het Waalse Gewest van een mogelijke verkoop van de gebouwen – en van het stuk woud waarop ze in de vorige eeuw werden opgericht – deed rillingen lopen over de rug van de liefhebbers van het Zoniënwoud.

Overwegen om aan deze vervallen gebouwen in het hart van het woud een nieuwe bestemming te geven? Ondanks de verbintenis om terug te keren naar de natuur? Ondanks de afwezigheid van rioleringen? Ondanks de Natura 2000-classificatie? Ondanks de beschermingsstatus van het woud? Ondanks de nabijheid van de bosreservaten Le Ticton, die tot het werelderfgoed van de UNESCO behoren? De risico’s voor de natuur waren aanzienlijk!

Door te beslissen om deze site terug te geven aan de natuur, kiest de Waalse minister Adrien Dolimont er vandaag voor om het Zoniënwoud, haar fauna, haar flora en haar natuurlijk erfgoed te versterken. Het is de enige oplossing die geen risico vormt voor het woud en die haar vele beschermingsstatussen respecteert. Deze keuze is de keuze van de toekomstige generaties!

Bij de Stichting Zoniënwoud zijn we verheugd over deze beslissing, over de vele uitwisselingen die ertoe hebben bijgedragen en over het luisterend oor van de betrokken Waalse ministers.

Andere dossiers voor de bescherming en uitbreiding van het woud staan nog op de agenda. Het is met uw medewerking dat we ze wensen uit te voeren. Samen voor het Zoniënwoud!

Stichting Zoniënwoud, 27/06/2023

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid