Save the date: Dag van het Zoniënwoud 15 oktober 2023!

Het Zoniënwoud: uitzonderlijk, kwetsbaar, oud én Unesco Werelderfgoed.

Op zondag 15 oktober 2023 staat het Zoniënwoud in de kijker tijdens de Dag van het Zoniënwoud.

Dompel je onder in het Zoniënwoud, maak kennis met zij die voor het bos zorgen en het beschermen en kom te weten hoe je zelf ook je steentje kan bijdragen aan de bescherming van dit prachtige bos, dat met haar rijke fauna en flora niet enkel een uitzonderlijk, kwetsbaar en oud is maar ook tot het Unesco Werelderfgoed behoort.

Brede waaier aan activiteiten voor iedereen

De vele partners die in en rond het bos actief zijn en de bosbeheerders van de drie gewesten stellen samen met Stichting Zoniënwoud een breed programma voor met activiteiten die jong en oud een unieke kijk op het Zoniënwoud bieden.

 • geleide bezoeken voor een breed publiek
 • activiteiten voor families en kinderen
 • speciale workshops voor jongeren, natuurliefhebbers, …
 • ontmoetingen met bospersoneel en partners die je een kijk op hun uitzonderlijke werkterrein bieden

Tijdens deze editie van de Dag van het Zoniënwoud worden enkele dingen extra in de verf gezet:

 • Het Zoniënwoud als oud bos, met haar uitzonderlijke maar ook kwetsbare fauna en flora en de bescherming ervan.
 • De bosreservaten van het Zoniënwoud die tot het Unesco Werelderfgoed behoren, het enige natuurlijke erfgoed dat België rijk is!
 • het brede recreatieve netwerk voor wandelaars, joggers, fietsers en ruiters
 • Het project Brabantse Wouden, waar het Zoniënwoud middenin ligt.
 • het aanbod van Horeca, cultuur en recreatie dat het hele jaar door een vaste waarde is in en rond het Zoniënwoud.

Zet je in voor het bos

Draag je het bos een warm hart toe en heb je zin om zelf je steentje bij te dragen als vrijwilliger, als natuurgids, … kom dan kennis maken met de vele partners.

Aan de infostands vertellen zij je hoe je je kan inzetten voor het bos en ze geven je meer uitleg over de bescherming van het Zoniënwoud.

Proef lekkere streekproducten en geniet van de terrasjes in het groen

Tijdens de Dag van het Zoniënwoud kan je niet enkel uitblazen op een van de gezellige terrasjes middenin het groen, je kan er ook terecht om te proeven van lekkere streekproducten. Of kies voor een biologische picknick of een bezoekje aan de boerenmarkt.

Start aan de toegangspoorten van het Zoniënwoud

De activiteiten van de Dag van het Zoniënwoud vinden plaats aan de toegangspoorten van het Zoniënwoud: Rood Klooster, Renbaan Bosvoorde, Groenendaal, Middenhut, Jezus-Eik, Arboretum Tervuren, Park van Tervuren, Domaine Régional Solvay.

We vragen je om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen, of om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Zelf een activiteit organiseren?

We nodigen ook jouw organisatie, natuur-, sport-, vrije tijds- of gidsenvereniging betrokken met het Zoniënwoud uit om van deze dag gebruik te maken om je kennis van en liefde voor het Zoniënwoud met een breed publiek te delen, door bijvoorbeeld het organiseren van:

 • geleide bezoeken voor een gevarieerd publiek, maar ook activiteiten voor families en kinderen
 • activiteiten met betrekking tot de bescherming van het Zoniënwoud, maar ook over de biodoversiteit, Natura 2000, het Unesco-werelderfgoed (de integrale bosreservaten), …
 • speciale workshops voor jongeren, natuurliefhebbers, …
 • een ontmoeting met het publiek en hen een kijk te bieden op je werkterrein als boswachter, bosarbeider, of als betrokken partner van het bos
 • een presentatie van realisaties en projecten die de toekomst van het bos verzekeren, waardoor je het publiek kan betrekken en informeren.
 • Het publiek kennis te laten maken met het brede recreatieve netwerk van het Zoniënwoud: GR-netwerk, wandel- en fietsknooppunten, MTB-routes, ruiterpaden, speelzones…

Geef een seintje via info@stichtingzonien-fondationsoignes.be indien je graag een activiteit wenst te organiseren tijdens de komende Dag van het Zoniënwoud.

Meer weten?

Hou deze website in de gaten voor meer informatie. Het programma is nog niet compleet, alle activiteiten zal je ook terug kunnen vinden in de agenda van de Dag van het Zoniënwoud.

In samenwerking met de vele partners van het Zoniënwoud

De Dag van het Zoniënwoud wordt georganiseerd door Stichting Zoniënwoud – Fondation Forêt de Soignes met de steun van de beheerders van het bos  (Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel en Département de la Nature et des Forêts), in samenwerking met de betrokken gemeentes en dankzij het enthousiasme van alle partners die zich inzetten voor de organisatie van boeiende activiteiten! De Dag van het Zoniënwoud is het orgelpunt van ‘De Week van het bos’.

Het is een activiteit in het kader van het Europese Life project B4B (Belgium for Biodiversity)

Foto’s door: Thierry Lampe, Lokaal bestuur Hoeilaart, La Hulpe Environnement, Arboretum Tervuren.

Aanmelden op onze nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies volgens ons privacy beleid